DOLAR

35,4976$% 0.18

EURO

36,3057% -0.09

STERLİN

43,2542£% -0.04

GRAM ALTIN

3.036,29%-0,92

ÇEYREK ALTIN

4.954,00%-0,24

BİTCOİN

3290574฿%-1.94566

İmsak Vakti a 02:00
Ankara KAPALI
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

2024 Bitkisel Üretim: Tahılda Düşüş, Sebzede Artış!

Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılına dair bitkisel üretim istatistiklerini yayınladı.

Açıklanan verilere göre, 2024 yılında, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) üretim miktarları bir önceki yıla göre yüzde 5 oranında bir azalma gösterirken, sebzelerde bu azalma yüzde 5,6; meyve, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 2,1’lik bir artış yaşandı.

Bu yıl itibarıyla tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretim miktarı 77,5 milyon ton, sebzelerin 33,6 milyon ton, meyve, içecek ve baharat bitkilerinin ise 28 milyon ton olarak gerçekleşti.

Buğday üretimi 20,8 milyon tona düştü

Tahıl ürünleri üretim miktarları yıllık bazda yüzde 7,5 azalış göstererek yaklaşık 39 milyon ton seviyesine geriledi.

Bu dönemde buğday üretimi yüzde 5,5 oranında azalarak 20,8 milyon tona, arpa üretimi ise yüzde 12’lik bir düşüşle 8,1 milyon tona ulaştı. Çavdar üretimindeki azalma yüzde 15,7 ile 257 bin ton, yulaf üretimi ise yüzde 4,9 düşüşle 390 bin ton oldu. Mısır üretimi de yüzde 10 gerileyerek 8,1 milyon tona düştü.

Ürün

Üretim Miktarı

Yıllık Değişim (%)

Tahıl Ürünleri

 

 

Buğday

20,8 milyon ton

-5,5

Arpa

8,1 milyon ton

-12,0

Çavdar

257 bin ton

-15,7

Yulaf

390 bin ton

-4,9

Mısır

8,1 milyon ton

-10

Baklagiller

 

 

Nohut

575 bin ton

 

Kuru Fasulye

279 bin ton

 

Kırmızı Mercimek

405 bin ton

 

Yumru Bitkiler

 

 

Patates

6,9 milyon ton

+21,1

Yağlı Tohumlar

 

 

Soya

180 bin ton

+30,9

Ayçiçeği

2,2 milyon ton

-0,1

Şeker Pancarı

23 milyon ton

-8,9

Baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretimleri sırasıyla 575 bin ton, 279 bin ton ve 405 bin ton olarak kaydedildi. Yumru bitkiler alanında patates üretimi ise yüzde 21,1 artış göstererek 6,9 milyon tona yükseldi.

Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 30,9 artışla 180 bin ton olduğu, ayçiçeği üretiminin ise yüzde 0,1 azaldığı ve 2,2 milyon ton seviyesinde bulunduğu bildirildi. Şeker pancarı üretimi ise yüzde 8,9 oranında bir düşüşle 23 milyon ton olarak belirlendi.

Meyve ve sebze üretimindeki değişimler

Sebze ürünleri üretim miktarı yıllık bazda yüzde 5,6 artışla 33,6 milyon ton seviyesine ulaştı.

Sebzeler arasında domatesin üretiminde yüzde 9,9, kuru soğan üretiminde yüzde 1,2 ve salçalık kapya biberde yüzde 21,1 artış yaşanırken; hıyarda yüzde 6,9, sivri biberde yüzde 0,6 ve beyaz lahanada ise yüzde 5 oranında bir azalma görüldü.

Ürün Grubu

Üretim Miktarı Artışı/Azalışı

Sebzeler

%5,6 artış (33,6 milyon ton)

Domates

%9,9 artış

Kuru Soğan

%1,2 artış

Salçalık Kapya Biber

%21,1 artış

Hıyar

%6,9 azalış

Sivri Biber

%0,6 azalış

Beyaz Lahana

%5 azalış

Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri

%2,1 artış (28 milyon ton)

Elma

%4 azalış

Çilek

%10,4 azalış

Nar

%10,1 artış

Üzüm

%2 artış

Turunçgiller

 

Mandalina

%32,7 azalış

Portakal

%30,3 azalış

Limon

%25,6 azalış

Sert Kabuklu Meyveler

 

Fındık

%10,3 artış

Ceviz

%18,3 artış

Antep Fıstığı

%117,6 artış

Diğer

 

Muz

%5,9 azalış

Zeytin

%146,7 artış

Meyve, içecek ve baharat bitkileri üretimi ise yıllık bazda yüzde 2,1 artışla yaklaşık 28 milyon ton seviyesine ulaştı.

Ancak meyve grubu içerisinde elma ve çilek üretimlerinde sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 10,4 oranında azalmalar kaydedildi. Narda ise yüzde 10,1, üzümde ise yüzde 2 oranında bir artış yaşandı.

Turunçgil türlerinden mandalinada yüzde 32,7, portakalda yüzde 30,3 ve limonda yüzde 25,6 üretimde azalma belirlendi.

Sert kabuklu meyvelerde fındıkta yüzde 10,3, cevizde yüzde 18,3, Antep fıstığında ise yüzde 117,6 oranında üretim artışı dikkat çekti.

Muz üretiminde yüzde 5,9 düşüş yaşanırken, zeytin üretiminde ise yüzde 146,7 gibi kayda değer bir artış görüldü.

Süs bitkileri üretimi düştü

Süs bitkileri üretim miktarı 2024 yılı itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 6,1’lik bir azalma gösterdi. Bu kategori altında kesme çiçekler yüzde 69,5, diğer süs bitkileri ise yüzde 30,5’lik bir paya sahip oldu.

Kesme çiçek üretiminde yüzde 0,1, diğer süs bitkileri üretiminde ise yüzde 17,4 oranında azalma yaşandı.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

İskenderun Sahil Projesi Başlıyor!

HIZLI YORUM YAP

Başkent Haber Sitesi, DALDAL MEDYA Ajans Kuruluşudur