35,4976$% 0.18
36,3057€% -0.09
43,2542£% -0.04
3.036,29%-0,92
4.954,00%-0,24
3290574฿%-1.94566
Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılına dair bitkisel üretim istatistiklerini yayınladı.
Açıklanan verilere göre, 2024 yılında, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) üretim miktarları bir önceki yıla göre yüzde 5 oranında bir azalma gösterirken, sebzelerde bu azalma yüzde 5,6; meyve, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 2,1’lik bir artış yaşandı.
Bu yıl itibarıyla tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretim miktarı 77,5 milyon ton, sebzelerin 33,6 milyon ton, meyve, içecek ve baharat bitkilerinin ise 28 milyon ton olarak gerçekleşti.
Tahıl ürünleri üretim miktarları yıllık bazda yüzde 7,5 azalış göstererek yaklaşık 39 milyon ton seviyesine geriledi.
Bu dönemde buğday üretimi yüzde 5,5 oranında azalarak 20,8 milyon tona, arpa üretimi ise yüzde 12’lik bir düşüşle 8,1 milyon tona ulaştı. Çavdar üretimindeki azalma yüzde 15,7 ile 257 bin ton, yulaf üretimi ise yüzde 4,9 düşüşle 390 bin ton oldu. Mısır üretimi de yüzde 10 gerileyerek 8,1 milyon tona düştü.
Ürün
Üretim Miktarı
Yıllık Değişim (%)
Tahıl Ürünleri
Buğday
20,8 milyon ton
-5,5
Arpa
8,1 milyon ton
-12,0
Çavdar
257 bin ton
-15,7
Yulaf
390 bin ton
-4,9
Mısır
8,1 milyon ton
-10
Baklagiller
Nohut
575 bin ton
Kuru Fasulye
279 bin ton
Kırmızı Mercimek
405 bin ton
Yumru Bitkiler
Patates
6,9 milyon ton
+21,1
Yağlı Tohumlar
Soya
180 bin ton
+30,9
Ayçiçeği
2,2 milyon ton
-0,1
Şeker Pancarı
23 milyon ton
-8,9
Baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretimleri sırasıyla 575 bin ton, 279 bin ton ve 405 bin ton olarak kaydedildi. Yumru bitkiler alanında patates üretimi ise yüzde 21,1 artış göstererek 6,9 milyon tona yükseldi.
Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 30,9 artışla 180 bin ton olduğu, ayçiçeği üretiminin ise yüzde 0,1 azaldığı ve 2,2 milyon ton seviyesinde bulunduğu bildirildi. Şeker pancarı üretimi ise yüzde 8,9 oranında bir düşüşle 23 milyon ton olarak belirlendi.
Sebze ürünleri üretim miktarı yıllık bazda yüzde 5,6 artışla 33,6 milyon ton seviyesine ulaştı.
Sebzeler arasında domatesin üretiminde yüzde 9,9, kuru soğan üretiminde yüzde 1,2 ve salçalık kapya biberde yüzde 21,1 artış yaşanırken; hıyarda yüzde 6,9, sivri biberde yüzde 0,6 ve beyaz lahanada ise yüzde 5 oranında bir azalma görüldü.
Ürün Grubu
Üretim Miktarı Artışı/Azalışı
Sebzeler
%5,6 artış (33,6 milyon ton)
Domates
%9,9 artış
Kuru Soğan
%1,2 artış
Salçalık Kapya Biber
%21,1 artış
Hıyar
%6,9 azalış
Sivri Biber
%0,6 azalış
Beyaz Lahana
%5 azalış
Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri
%2,1 artış (28 milyon ton)
Elma
%4 azalış
Çilek
%10,4 azalış
Nar
%10,1 artış
Üzüm
%2 artış
Turunçgiller
Mandalina
%32,7 azalış
Portakal
%30,3 azalış
Limon
%25,6 azalış
Sert Kabuklu Meyveler
Fındık
%10,3 artış
Ceviz
%18,3 artış
Antep Fıstığı
%117,6 artış
Diğer
Muz
%5,9 azalış
Zeytin
%146,7 artış
Meyve, içecek ve baharat bitkileri üretimi ise yıllık bazda yüzde 2,1 artışla yaklaşık 28 milyon ton seviyesine ulaştı.
Ancak meyve grubu içerisinde elma ve çilek üretimlerinde sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 10,4 oranında azalmalar kaydedildi. Narda ise yüzde 10,1, üzümde ise yüzde 2 oranında bir artış yaşandı.
Turunçgil türlerinden mandalinada yüzde 32,7, portakalda yüzde 30,3 ve limonda yüzde 25,6 üretimde azalma belirlendi.
Sert kabuklu meyvelerde fındıkta yüzde 10,3, cevizde yüzde 18,3, Antep fıstığında ise yüzde 117,6 oranında üretim artışı dikkat çekti.
Muz üretiminde yüzde 5,9 düşüş yaşanırken, zeytin üretiminde ise yüzde 146,7 gibi kayda değer bir artış görüldü.
Süs bitkileri üretim miktarı 2024 yılı itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 6,1’lik bir azalma gösterdi. Bu kategori altında kesme çiçekler yüzde 69,5, diğer süs bitkileri ise yüzde 30,5’lik bir paya sahip oldu.
Kesme çiçek üretiminde yüzde 0,1, diğer süs bitkileri üretiminde ise yüzde 17,4 oranında azalma yaşandı.
İskenderun Sahil Projesi Başlıyor!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.