35,3918$% 0.13
36,5136€% 0.39
44,0192£% 0.48
3.000,38%-0,68
4.930,00%-0,68
3476175฿%2.04625
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye 2024 yılında çeşitli sektörlerde uluslararası şirketlerin odağı haline geldi. Otomotiv, finans, enerji, altyapı, bilişim ve telekomünikasyon gibi alanlarda, bu süreçte Yatırım Danışma Konseyi’nin (YDK) 10. toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında eylül ayında gerçekleştirildi. Bu toplantıya 13 farklı ülkeden şirketlerin üst düzey yöneticileri katılım gösterdi.
Yurt içinde ve yurtdışında yatırım odaklı projeler hız kazanırken, 2024 yılı itibarıyla otomotiv ve ulaştırma sektörlerinde önemli yatırımlar açıklanmaya başlandı.
Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olan Çin merkezli BYD, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırım için sözleşme imzaladı. Şirket, Manisa’da inşa etmeyi planladığı 150 bin araç kapasiteli tesisle 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlamayı hedefliyor.
Fransız otomobil yedek parça üreticisi Forvia da BYD’nin tesisine tedarik sağlamak üzere anlaşma yaptı.
Bu dönemde Türkiye’deki bazı firmalar, mevcut yatırımlarını genişletme iradesi gösterdi. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası Anonim Şirketi yaklaşık 217 milyon dolar, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları AŞ ise 265,5 milyon dolarlık sermaye yatırımları duyurdu.
Otomotiv sektörüne hizmet veren ABD-Türkiye ortaklı İdatrim Tekstil AŞ, öncü şirketlere koltuk kılıfı üretimi yapıyor ve mevcut 400 kişilik istihdamı ileriki dönemlerde 2 bine çıkarmayı planlıyor.
– EKOL LOJİSTİK’İN DFDS’E DEVRİ GERÇEKLEŞTİ
Ekol Lojistik, uluslararası taşımacılık ve gümrükleme hizmetlerini Danimarkalı DFDS nakliye şirketine yaklaşık 255,1 milyon dolara devretti. Almanya merkezli BLG Logistics, Türkiye’de yeni yan kuruluşunu BLG Uluslararası Taşımacılık adıyla kurdu.
Ayrıca Hong Kong merkezli Lalamove, İstanbul’da operasyonlarına başlamış olup, Avrupa ile Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde hizmet vermeye başladı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Abu Dhabi Developmental Holding Company’nin iştiraki Noatum Maritime, İstanbul ve İzmir’de ofis açarak Türkiye pazarına daha fazla entegre oldu.
Lojistik sektöründe ayrıca yeni yatırımlar da gündeme geldi. FedEx Express, 130 milyon dolarlık yeni bir tesis yatırımı gerçekleştireceğini duyurdu. Koçtaş ise tedarikçileri ve müşterileri için daha hızlı teslimat sağlayacak bir depo inşaasına Düzce’de başladı. Planlanan depoda 500 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.
– YAZILIM VE BİLİŞİM HİZMETLERİ YATIRIMLARI
Diversified sektörlerden gelen firmalar, Türkiye’de yazılım ve bilişim hizmetleri alanında yatırımlarını açıkladı. Seyahat sektöründe faaliyet gösteren küresel teknoloji tedarikçisi Amadeus, İstanbul’da bir AR-GE merkezi kurarak 500 geliştiriciyi istihdam etmeyi amaçlıyor.
Ev aletleri sektöründe yer alan BSH, çalışanlarının dijital yetkinliklerini geliştirmek üzere İstanbul’da “Future Lab” inovasyon merkezini açtı. İspanyol bankası BBVA ise yapay zeka çalışmalarına yönelik olarak Türkiye’de “AI Factory” kurma kararı aldı.
– “STRATEJİK ALANLARDA YAPILAN YATIRIMLAR ÜLKEMİZİN TEDARİK ZİNCİRLERİNDEKİ ROLÜNÜ GÜÇLENDİRİYOR”
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye’nin otomotivden lojistiğe, yazılımdan bilişime kadar çeşitli sektörlerde yatırımcılar için cazip bir merkez haline geldiğini vurguladı. Dağlıoğlu, “Elektrikli araç üretimi, ileri teknolojiler ve lojistik altyapısı gibi stratejik alanlarda yapılan yatırımlar, ülkemizin global tedarik zincirlerindeki rolüne ivme kazandırıyor. BYD gibi lider firmaların Türkiye’yi seçmesi ve Ekol Lojistik gibi Türk şirketlerinin uluslararası arenada başarısı, ülkemizin yatırım potansiyelini açıkça ortaya koyuyor. Bu yatırımlar, istihdam ve ihracatın yanı sıra sürdürülebilir bir büyüme için de hayati önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
YHT Ağı Genişliyor: Seyahat Süreleri Kısalıyor!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.