35,4957$% 0.18
36,2936€% -0.12
43,2488£% -0.05
3.034,37%-0,97
4.951,00%-0,30
3270257฿%-2.58409
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings, Moody’s ve Standard & Poor’s (S&P), 2025 yılı boyunca Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin önemli tarihleri belirledi.
Moody’s, 2025 yılı için belirlediği “Ülkelerin Kredi Derecelendirme İnceleme Takvimi”ni duyurarak Türkiye’nin kredi notu ve görünümünün 24 Ocak ve 25 Temmuz tarihlerinde gözden geçirileceğini öngörüyor.
Fitch Ratings ise 2025 yılı değerlendirme takviminde Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ait değişikliklerin 31 Ocak ve 25 Temmuz tarihlerinde yapılmasını bekliyor.
Standard & Poor’s’un değerlendirme takvimine göre ise Türkiye’nin kredi notu ve görünümünün 25 Nisan ve 17 Ekim tarihlerinde gözden geçirilebileceği ifade ediliyor.
Ayrıca, Capital Intelligence (CI) 16 Mayıs ve 14 Kasım tarihlerinde Türkiye’ye yönelik raporlarını açıklayacakken, başka bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Scope, 30 Mayıs ve 24 Ekim tarihlerinde kendi değerlendirmesini yayınlayacak.
Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde belirtilen tarihler, mutlaka o tarihlerde güncelleme yapılacağı anlamına gelmiyor. Bu kuruluşlar, belirlenen tarihler dışında da değerlendirmelerde bulunabilir.
Mevcut durumda, Moody’s Türkiye’nin kredi notunu “B1” ve not görünümünü “pozitif” olarak çerçeveliyor.
Fitch Ratings, 9 Eylül tarihinde Türkiye’nin kredi notunu “B+” seviyesinden “BB-“ seviyesine yükselterek, not görünümünü durağan olarak belirlemişti.
S&P Global ise 1 Kasım’da Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltmiş, görünümünü ise “pozitif”ten “durağan”a revize etmişti.
Türkiye, dünya çapında 3 kredi derecelendirme kuruluşunun 2 defa not artırdığı tek ülke olma özelliğini taşıyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Türkiye ekonomisinin 2024 yılında makroekonomik dengelenme açısından kaydettiği ilerlemenin, kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarındaki temel etken olduğunu vurguladı.
Aslanoğlu, “Para politikasındaki sıkılaşma, enflasyonun iniş sürecine girmesi, Türk lirasına yönelik talebin artması, Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkışın büyük oranda başarıyla gerçekleştirilmesi, dış ticaret açığının ve cari işlemler açığının azalması gibi unsurlar makroekonomik dengelenmeyi ileri taşıyan başlıca faktörlerdir. Finansal piyasalardaki olumlu algının, 5 yıllık kredi risk primi (CDS) gibi göstergelerdeki sert düşüşle kendini gösterdiğini söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının görünüm değişikliklerinin ardından not artırmalarına başladığını kaydeden Aslanoğlu, “Para politikasındaki normalleşme süreciyle birlikte ortaya çıkan bu unsurların, not artışlarının en önemli sebebi olduğunu düşünüyoruz. Gelecek yıl, ekonomi politikalarının para politikasıyla birlikte maliye politikası ve yapısal reformlarla entegre bir şekilde uygulanması halinde kredi derecelendirme kuruluşlarının not ve görünüm artışlarının sürebileceği görüşündeyim.” dedi.
Aslanoğlu, ilerleyen süreçte para politikasının not artışlarına daha sınırlı etki edeceğini, temel unsurların maliye politikası ve yapısal reformlar olacağını belirtti. Ayrıca, siyasi ve jeopolitik gelişmelerin risk algısını yükseltmeyecek seviyelerde kalmasının not artırımları açısından kritik bir parametre olduğunu vurguladı. Aksi takdirde, gelişmeler notların ve görünümün uzun süre yatay seyretmesine neden olabilir.
Pariterium Danışmanlık Kurucusu İsmet Demirkol, 2024 yılında Türkiye’nin kredi notunun artırılmasında sıkı para politikası, sıcak para girişleri, dolar/TL’deki dengelenme ve enflasyonun yüzde 70 seviyesinden yüzde 47 seviyelerine gerilemesinin rol oynadığını ifade etti.
Cari işlemler dengesinin fazla vermeye başlaması ve Merkez Bankası’nın swap hariç net rezervlerinin 50 milyar doların üzerine çıkması sayesinde Türkiye’nin kısa vadeli borçlarını ödeme riskinin ortadan kalktığını vurgulayan Demirkol, “2024 boyunca kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışları gözlemlenmeye devam edecektir.” dedi.
Demirkol, 2025 yılında ise kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu toplamda 2 kademe artıracağı yönünde bir beklenti içinde olduğunu belirtti.
Kamu İdarelerine 17 Trilyon Lira Ödenek Ayrıldı!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.