35,4944$% 0.19
36,2875€% -0.14
43,2436£% -0.07
3.032,65%-1,03
4.949,00%-0,34
3270027฿%-2.52426
“2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere Ödeme Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’nin 5. mükerrer sayısında yayımlandı.
Yayımlanan tebliğ ile birlikte bitkisel üretimin geliştirilmesi, verim ve kalitenin artırılması, üretim maliyetlerinin azaltılması, sürdürülebilirlik ile arz güvenliğinin temin edilmesi gibi amaçlarla tarımsal işletmelere çeşitli desteklemeler sağlanacağı belirtildi. Bu kapsamda, tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin etkinliğini arttırmak amacıyla gerçek ve tüzel kişilere, tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kuruluşlara destek sağlanacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, bu destekleme programı ile tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması, gıda arz güvenliğinin artırılması ve çevreci yaklaşımların benimsenmesi teşvik ediliyor. Amaç, yerli üretimin güçlendirilmesi ve üreticilerin karşılaştığı maliyet artışlarına ve fiyat dalgalanmalarına karşı korunması olarak özetlenebilir.
Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi amacıyla geçmişte uygulanan destekleme programları yeniden düzenlenmiş ve 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık bir destekleme programı oluşturulmuştur.
Yeni dönemde tarımsal desteklerin ilk kez üretim döneminden önce açıklanmasıyla birlikte destekleme süreci daha sade ve anlaşılır bir hale getirilmiştir. Gelecekte üreticilerin daha öngörülebilir bir şekilde planlama yapabilmesi için 3 yıllık dönemler halinde destekler belirlenecek. Her yıl birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı güncellenecek.
Bitkisel üretimi destekleme programı sayesinde çiftçilere saldırılacak destekler arasında temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri bulunmaktadır.
Üretim maliyetlerine göre ürünler belirli kategorilere ayrılmış ve her kategori için destek katsayıları belirlenmiştir. 2025 üretim yılına ait destek katsayı değeri dekarda 244 lira olarak belirlenmiştir. Temel destek, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı ise destek katsayısı ile çarpım sonucu hesaplanacaktır.
Tüm ürünler için temel destek kapsamında, mazot maliyetinin yüzde 50’si ile gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacaktır.
Arpa ve buğday üreten çiftçiler ikinci kategoride dekara 317,2 lira, ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye ve çay üreten çiftçiler üçüncü kategoride dekara 366 lira, pamuk ve çeltik üreten çiftçiler dördüncü kategoride dekara 549 lira destek alacaklardır.
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamına alınmıştır.
Bu kapsamda planlı üretim gerçekleştiren çiftçilere temel desteğe ek olarak ilave destek ödemesi yapılacaktır. Ayrıca, bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacaktır.
Bakanlık tarafından süt havzası olarak tanımlanan illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50’si kadar ek planlı üretim desteği verilecektir. Su kısıtı tespit edilen havzalardaki yer altı suyu ile sulama yapan çiftçilere de ilave destek ödenecek.
Verim ve kalitenin artırılması amacıyla sertifikalı tohum, sertifikalı/standart fidan kullanımı, organik tarım uygulamaları ve iyi tarım uygulamalarına yönelik destekler devam edecek.
Bunların yanı sıra, biyolojik ve biyoteknik mücadele destekleri de kapsamda yer alacak. 2025 yılındaki örtü altı paket destek tutarı dekarda 2 bin 550 liradan yüzde 50 artışla 3 bin 825 liraya, açıkta paket destek tutarıysa dekara 870 liradan 1305 liraya çıkarılmıştır.
Ayrıca, lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücretinin yüzde 75’i oranında ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım prim desteği, 1500 liraya yükseltilirken, tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ise yüzde 104 artışla 294 bin liraya çıkarılmıştır.
2025-2027 dönemi için bitkisel üretim planlamasına dair maddelerin yürürlüğe girmesi 1 Ocak 2025 itibariyle başlayacak; lisanslı depolarla ilgili madde ise 1 Mayıs 2025’te uygulanmaya girecektir.
Aralık Ayı Enflasyon Verileri Açıklanıyor!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.