35,4905$% 0.18
36,2791€% -0.15
43,2265£% -0.09
3.034,91%-0,96
4.952,00%-0,28
3270444฿%-2.58271
Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete’de yer alan yeni düzenlemeye göre, engelli araçlarına uygulanan ÖTV muafiyeti için %40 yerlilik şartı getirildi. Bu aşamada, ÖTV muafiyeti kapsamındaki araçların elde tutulma süresi de 10 yıla uzatıldı.
Bakanlık yetkilileri, bu kararın yerli sanayiyi destekleme ve cari açıkla mücadele hedefi doğrultusunda alındığını duyurdu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv gibi stratejik bir sektörde bu vergi teşvikinin yerlileşme sürecine önemli katkı sağlayacağını belirtti. Avdagiç, düzenlemenin yerli imalat sanayi ürünlerinin kullanımına yönelik etkili bir teşvik sistemi oluşturmasına öncülük etmesi gerektiğini ifade etti.
Avdagiç, “ÖTV muaf araç uygulamasının %40 yerlilik oranı ile sınırlandırılması, ülkemizin katma değer, ihracat ve küresel rekabet gücü açısından önemli bir geri dönüş sağlayacaktır. Yerlilik oranında artış, aynı zamanda yüksek teknoloji yatırımlarına ve markalaşmaya da olumlu yansıyacaktır.” açıklamasında bulundu.
Yeni düzenleme ile engelli bireyler, Togg, Toyota, Hyundai, Fiat ve Renault markalarına ait 10 farklı modeli tercih edebilir hale geldi.
Türkiye’nin en popüler elektrikli araç markası olan Togg’un T10X modeli, %72’yi aşan yerlilik oranı ve ÖTV muafiyeti ile engelli vatandaşlar tarafından satın alınabilir.
Toyota, geniş ürün yelpazesi ve yenilikçi teknolojileri ile dikkat çekiyor. Yeni yönetmeliklere göre, Türkiye’de üretilen Corolla Sedan ve Toyota C-HR Hybrid modelleri ÖTV muafiyeti kapsamında engelli bireyler tarafından alınabilecek.
Fiat’ın Egea Sedan ve Egea Cross modelleri, %40 yerlilik oranını karşılayarak ÖTV muafiyeti avantajından yararlanmak isteyen engelli vatandaşların seçeneği haline geliyor.
Renault’un Megane ve Clio modelleri de %40 yerlilik şartını karşılayarak engelli vatandaşlar için uygun araçlar arasında yer almakta.
Hyundai’nin popüler modelleri Bayon, i10 ve i20, yüksek yerlilik oranları ile ÖTV muafiyeti şartlarını sağlayan seçenekler olarak engelli bireylere sunulmaktadır.
Bu araçları satın almak isteyen vatandaşların yıl sonu nedeniyle markaların stok durumlarını kontrol etmeleri önerilmektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımladığı tebliğe göre, 2024 yılı itibarıyla ÖTV istisnası tutarı 1 milyon 591 bin 200 liradan, 1 Ocak itibariyle 2 milyon 290 bin 200 liraya çıkarıldı.
Otomotiv Sanayii Derneği verilerine göre, 2024 yılının ocak-kasım döneminde otomobil satışlarında yerli araç payı %30 seviyesine ulaşmıştı. Sektör temsilcileri, yeni düzenlemeyle otomotiv pazarında yerlilik oranının artmasını umuyor.
Kredi Derecelendirmede Türkiye’nin Yeni Tarihleri
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.