35,3492$% 0.1
36,6598€% -0.19
44,2067£% -0.1
3.008,75%0,62
4.950,00%0,38
3422919฿%-4.92289
Baas rejimi, Suriye’de halk ayaklanmasının başladığı Mart 2011 tarihinden itibaren, binlerce insanı işkence yoluyla öldürdü. Sednaya Hapishanesi, ülkedeki en acımasız işkence merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor ve on binlerce insanın burada tutulduğu düşünülüyor.
Şam’da yaşayan Gana el Kurdi ve Yasemin el-Fauri, Sednaya Hapishanesi’nde kaybolan yakınları için endişe duyan mağdurlar arasındadır.
Kurdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devrik Baas rejiminin yollarına düşenlerin büyük kısmının Sednaya Hapishanesi’nde bulunduğunu belirtti. Tek kardeşinin, 20 yaşında 5 Mayıs 2013’te Şam sokaklarında tutuklandığını dile getirdi.
Kardeşinin nerede tutulduğunu öğrenemediklerini ve o günden bu yana kendisinden haber alamadıklarını aktaran Kurdi, “Sonunda onun Sednaya Hapishanesi’nde olduğunu öğrendik, fakat elimizde sadece işe giriş kimliği bulunuyor. Nüfus cüzdanı ya da başka hiçbir belge verilmedi. Ziyaret talebimize ret yanıtı aldık. O zamandan beri sürekli aldatıldık, hakarete uğradık ve büyük acılar çektik. Bu süre bizim için son derece zorlu geçti.” dedi.
Kurdi, Esed rejiminin devrilmesinin ardından kendilerine gelen bilgilere göre, Sednaya Hapishanesi’nden cesetlerin çıkarıldığını, ancak bu cesetlerin nerelere götürüldüğünü, kimler tarafından taşındığını ve neler yapıldığını öğrenemediklerini vurguladı.
Gana el Kurdi, serbest bırakılanların akıbetinin bilinmediğine dikkat çekerek, “Bu kişilerin hayatta olup olmadıklarını öğrenmek istiyoruz. Eğer yaşıyorlarsa, bir yerlerde tutulduklarını düşünüyoruz. Yetkililerin bu durumu aydınlatması gerekiyor. Onların öldüğü söyleniyor, ancak buna dair hiçbir kanıt yok.” ifadelerine yer verdi.
Rejimin düşmesi ile ilgili olarak, “Suriye’deki direnişçilere, özellikle İdlib merkezindeki direnişçilere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bize destek olan herkese minnettarız.” diyen Kurdi, Sednaya’dan sağ kurtulanlar için “Yeniden Doğanlar” adında bir internet platformu kurduklarını anlattı.
Kurdi, sitede Devlet ve Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacak cerrahi işlemlerle ilgili bilgi verildiğini belirterek, bazı hastalara daha fazla destek sağlanması gerektiğini vurguladı. “Suriye halkının çektiği acılar çok büyük.” diyerek hislerini ifade etti.
ŞARA’YA YARDIM ÇAĞRISI
Fauri ise eşi Ahmed eş-Şibli’nin 17 Ocak 2018’de tutuklandığına dikkat çekti. Eşiyle bu tarihten sonra iletişim kuramadıklarını, en son Sednaya Hapishanesi’nde tutulduğunu öğrendiklerini aktardı. “Onun izini sürmek için her yolu denedik, ancak başarılı olamadık. Maddi imkansızlıklar ve korku nedeniyle elimiz kolumuz bağlı kaldı.” ifadelerini kullandı.
Fauri, Sednaya Hapishanesi’ndeki tutsakların serbest bırakılmasının ardından da eşinden haber alamadıklarını belirterek, “Suriye’nin özgürlüğü için mücadele eden herkesin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Yeni liderimiz Ahmed Şara’dan bu konuda destek rica ediyoruz.” dedi.
ABD’de Kar Fırtınası: Olağanüstü Hal İlan Edildi!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.