35,2341$% 0.13
36,7463€% 0.1
44,3273£% 0.24
2.960,39%-0,57
4.807,00%-0,46
3311643฿%-1.7776
Bu yıl 7. kez gerçekleştirilen “Platin Global 100 Ödülleri Töreni”nde konuşan Bakan Kacır, ödüllerin “Teknoloji Entegrasyonu” teması ile verileceğini belirtti. Kacır, ülkemizi uluslararası platformda başarıyla temsil eden ihracatçıların başarılı olmasını diledi.
Son yıllarda yaşanan küresel salgınlar, jeopolitik gerilimler ve bölgesel çatışmaların, küresel tedarik zincirlerini zayıflattığını ifade eden Kacır, “Uluslararası ticarette bazı klasik serbest ticaret kurallarının, mevcut düzenin kurucuları tarafından terk edildiğine ve korumacılığın giderek arttığına tanık oluyoruz. Ülkeler, belirsizlikler karşısında sürdürülebilirliği sağlamak için teknoloji geliştirme altyapısına ve katma değerli üretimi teşvik edecek politikalara yönelmekte.” dedi.
Ekonomik kazanımları koruma çabalarının, ticaret ve teknoloji savaşlarının artmasına neden olduğunu belirten Kacır, şu sözlere yer verdi:
“Bu karmaşık yatırım ortamına ve uluslararası ticaretteki zorluklara rağmen Türkiye, üretim ve ihracat yolculuğuna kesintisiz olarak devam ediyor. Türk sanayisinin öncülüğünde, ihracatımızı son 22 yılda 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükselttik. İhracatımızın dünya üzerindeki payı ise yüzde 0,55’ten yüzde 1,07’ye çıktı. Bu, neredeyse Türkiye’nin iki katı kadar bir büyüme demek.”
Türkiye, Çin’den sonra Orta Avrupa’ya uzanan bölgede en fazla sayıda ürünü rekabetçi bir şekilde ve en fazla ülkeye ihraç edebilen ülke konumundadır. Elbette, bu başarılar tesadüf değildir. Bu kazanımlar, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda attığımız sağlam temellerin, güçlü ve planlı politikaların ve siyasi ile ekonomik istikrarın bir sonucudur.”
Kacır, ülkenin potansiyeline ve yeteneklerine güvenerek, girişimcilerin önünü açacak uygulamaları hayata geçirdiklerini ifade ederek, “Etkin ve verimli teşvik mekanizması ile büyük bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi kurduk. Bu süreçte verdiğimiz desteklerle yıllık AR-GE harcamalarımızı 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara çıkardık. AR-GE personel sayımız ise 29 binden 291 bine yükseldi.” dedi.
Sayıları 1600’ü aşan AR-GE ve tasarım merkezleri ile Türk özel sektörünün AR-GE alanında öncü olduğuna dikkat çeken Kacır, 105 teknoparkta 11 binden fazla teknoloji girişiminin inovasyon odaklı projeler geliştirdiğini kaydetti.
Ayrıca, sanayinin yüksek katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm alanlarındaki kabiliyetlerini pekiştirecek yeni destek mekanizmalarının devreye alındığını aktardı.
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile yüksek teknoloji yatırımlarına uçtan uca bütüncül destek sağladıklarını belirten Kacır, “Makine, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya ürünleri ile dijital dönüşüm alanlarında toplam 98 milyar liralık yatırımı harekete geçirdik. Bu yıl başlattığımız Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı girişimcilerimizden yoğun bir ilgi gördü. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile dış ticaret açığımızın yüzde 85’ini oluşturan 284 ürüne yönelik yatırımlara uygun finansman sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Merkez Bankası’nın 300 milyar lira kaynak tahsis ettiği bu program kapsamında, yatırım büyüklüğü 239 milyar lirayı aşan 28 projenin işlemleri tamamlanmıştır. HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı da başlatılmış olup, 2030’a kadar yarı iletkenlerden mobiliteye, ileri imalattan uzaya kadar 30 milyar dolardan fazla yatırım yapılması planlanmaktadır.”
Kacır, yatırımcıların ihtiyaçlarına uygun şekilde güncellenen teşvik ve desteklerle sürekle karşılık vermeye devam edeceklerini dile getirdi.
Bu yıl başlattıkları Yeşil ve Dijital Dönüşüm Destek Programları ile firmaların dönüşüm yatırımlarını hızlandırmaları hedeflenmektedir. Dünya Bankası iş birliğiyle yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ve Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi ile 700 milyon doların üzerinde finansmanın sanayicilere, KOBİ’lere ve yeşil teknoloji geliştiren girişimlere sağlanacağı bildirildi.
Kacır, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası iş birliğiyle Türkiye Sanayi Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu’nu kurduklarını ve 2030’a kadar yeşil dönüşüm yatırımları için 5 milyar avro finansman oluşturabilmek üzere uluslararası finans kuruluşlarıyla mutabakat sağlandığını da belirtti.
On model fabrikayla sanayicilerin yalın üretim ve dijital dönüşümle buluşturulduğuna dikkat çeken Kacır, dijital dönüşüm desteğini daha da güçlendirmek adına Dijital Avrupa Programı’na katıldıklarını ifade etti.
Türkiye’den 5 konsorsiyumun Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri ağına dahil olduğunu vurgulayan Kacır, “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası iş birliği ile 300 milyon avro finansman desteğini KOBİ’lerin geliştireceği dijital dönüşüm projelerine sunuyoruz. Teknolojinin üretimdeki dönüştürücü gücünü desteklemeye ve sürdürülebilir büyümenin öncüsü olmaya devam edeceğiz. Ülkemizin Türkiye Yüzyılı’nda büyüme ve kalkınma yolculuğunun merkezine yüksek teknolojili üretimi koymayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Kacır, iş insanlarına ve yatırımcılara sunulan desteklerle üretim süreçlerini inovasyon ve teknoloji odaklı hale getirerek küresel rekabetteki rolünü daha da sağlamlaştıracaklarını dile getirerek, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz. Sizler, ülke ekonomisine katkıda bulunan önemli aktörlersiniz. Yerli ve milli teknolojilerin kullanımına öncelik vermenizi ve geliştirdiğiniz teknoloji çözümlerinin rekabetçi ürün ve hizmetlere dönüşmesini sağlamak için çalışmanızı bekliyoruz.”
Türk Firmaları Kuzey Makedonya’da Büyüyor!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.