35,2300$% 0.14
36,7673€% 0.18
44,3228£% 0.28
2.961,19%-0,55
4.810,00%-0,53
3326968฿%-1.21764
Platin Dergisi tarafından bu yıl 7. kez gerçekleştirilen “Platin Global 100 Ödülleri Töreni” kapsamında konuşan Bakan Kacır, ödüllerin bu yıl “Teknoloji Entegrasyonu” temasıyla verileceğini belirtti. Kacır, ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil eden ihracatçılara başarılarının devamını diledi.
Kacır, küresel ölçekte son dönemlerde görülen salgınlar, jeopolitik gerginlikler ve istikrarsızlıkların tedarik zincirlerini zayıflattığını, bu durumun serbest ticaret ilkelerinin terk edilmesine ve korumacılığın artışına neden olduğunu vurguladı. Ülkelerin bu belirsizlik ortamında sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla teknoloji yatırımlarına ve katma değerli üretim politikalarına yöneldiğini ifade etti.
Ekonomik çıkarları koruma ve stratejik bağımsızlık elde etme çabalarının ticaret ve teknoloji savaşlarını artırdığını kaydeden Kacır, Türkiye’nin üretim ve ihracat yolculuğunun gelişimini sürdürdüğünü belirtti. Türk sanayisinin liderliğinde, ihracatın 22 yılda 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükseldiğini, dünya genelindeki payının yüzde 0,55’ten yüzde 1,07’ye çıktığını açıkladı. Türkiye’nin, Çin’den Orta Avrupa’ya kadar geniş bir coğrafyada en fazla sayıda ürünü rekabetçi bir şekilde ihraç edebilen bir ülke olduğunu da sözlerine ekledi.
“YENİLİKÇİ BİR AR-GE VE İNOVASYON EKOSİSTEMİ OLUŞTURDUK”
Kacır, ülkenin potansiyeline güvenerek, girişimcilerin önünü açacak uygulamalar geliştirdiklerini belirtti. Etkin ve verimli teşvik mekanizmalarıyla ar-ge ve inovasyon ekosistemi oluşturduklarını ifade eden Kacır, 22 yıl içinde yıllık ar-ge harcamalarının 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükseldiğini, ar-ge personel sayısının 29 binden 291 bine çıktığını belirtti.
Kacır, Türk özel sektörünün ar-ge’ye öncülük ettiğini, sayıları 1600’ü aşan ar-ge ve tasarım merkezleri ile 11 binden fazla teknoloji girişiminin inovasyon odaklı projeler yürüttüğünü vurguladı. Sanayinin yüksek katma değerli üretimi, yeşil ve dijital dönüşüm üzerine yoğunlaşacak yeni destek mekanizmalarının hayata geçirileceğini aktardı.
Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programının yüksek teknoloji yatırımlarına bütüncül bir destek sağladığını, 98 milyar liralık yatırımı harekete geçirdiklerini dile getirdi. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile dış ticaret açığının önemli bir kısmına yönelik yatırımlara uygun koşullarda finansman sağladıklarını söyledi. Bu konuda Merkez Bankası’nın 300 milyar lira kaynak tahsis ettiğini ve bugüne kadar 239 milyar lira yatırım büyüklüğüne ulaşan 28 projenin tamamlandığını belirtti.
“DÖNÜŞÜM YATIRIMLARINI HIZLANDIRMAK AMACINDAYIZ”
Bakan Kacır, sürdürülebilir bir yatırım ortamı sağlamak ve firmaların dönüşüm süreçlerini desteklemek adına uzun vadeli teşvik sistemlerini sürekli güncelleyerek yatırımcı ihtiyaçlarına yanıt vereceklerini açıkladı. Yeni projelerle firmaların rekabet edebilirliğini artırmayı ve ikiz dönüşüm yatırımlarını hızlandırmayı hedeflediklerini belirtti. Dünya Bankası işbirliğiyle yürütülen projeler aracılığıyla 700 milyon dolardan fazla finansmanı sanayicilere sunacaklarını kaydetti.
Kacır, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile işbirliği yaparak Türkiye Sanayi Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu’nu oluşturarak, yeşil dönüşüm yatırımları için 2030 yılına kadar 5 milyar avro finansman sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
On model fabrika ile sanayicilere yalın üretim ve dijital dönüşümü bir araya getirdiklerini dile getiren Kacır, dijital dönüşüm desteklerini güçlendirmek için Dijital Avrupa Programı’na katıldıklarını belirtti. Türkiye’den beş konsorsiyumun Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri ağına dahil olduğunu açıkladı. KOBİ’ler için 300 milyon avro finansman desteği sağlamayı hedeflediklerini, bu finansmanın dijital dönüşüm projeleri için kullanılacağını vurguladı.
Kacır, ülke ekonomisinin büyüme ve kalkınma yolculuğunun merkezine yüksek teknolojili üretimi yerleştirerek geleceği bu anlayışla inşa etmeye kararlı olduklarını vurguladı.
İş insanlarına ve yatırımcılara sundukları desteklerin üretim süreçlerini inovasyon ve teknoloji ile entegre etmeye yönelik olduğunu kaydeden Kacır, şöyle devam etti:
“Sizlerle birlikte ilerlemeye, omuz omuza olmayı sürdüreceğiz. Sizler bizim emeklerimizi ve akıl terimizi dünyaya taşıyan elçilerimizsiniz. Ülke ekonomisine ve kalkınmasına sunduğunuz katkılara güveniyoruz. Yerli ve milli teknolojilerin kullanımında öncü olmanızı bekliyoruz. Başarılı teknoloji çözümlerinizi rekabetçi ürün ve hizmetlere dönüştürerek dünya pazarlarında etkin olmanızı da umuyoruz.”
Yapay Zeka Yatırımları Hedefimiz Artırmak!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.