35,1761$% -0.01
36,7640€% 0.01
44,4039£% 0.28
2.956,17%-0,72
4.803,00%-0,55
3315793฿%-2.44463
Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen Kimya ve Teknoloji Merkezi’nin açılışında değerlendirmelerde bulunan Kacır, kimya sektörünün teknoloji geliştirme ve test altyapısının geliştirilmesi açısından kritik bir adım olarak değerlendirdikleri 165 milyon lira yatırım ile hayata geçirilen projeye ilişkin iyi dileklerde bulundu.
Bakan Kacır, Türkiye’yi katma değerli ve yüksek teknolojili üretim alanında daha ileri seviyeye taşımak amacıyla attıkları adımları kararlılıkla sürdürdüklerini belirterek, yerli ve milli üretimde önemli rol oynayan sektörlerin tüm imkanlarıyla desteklendiğini, bu sayede sürdürülebilir büyümenin önünün açıldığını ifade etti.
Kacır, organize sanayi bölgelerinin sayısını 191’den 364’e çıkararak ve kurulan 45 endüstri bölgesi ile Türkiye’nin küresel bir üretim üssü haline geldiğini vurguladı. Kurulan 105 teknoparkta ise 11 binden fazla teknoloji girişiminin inovasyon odaklı çalışmalar gerçekleştirdiğini kaydetti.
Özel sektörün liderliğinde 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezinin katma değerli üretim konusunda projeler geliştirmeye devam ettiğini aktaran Kacır, “Güçlü bir teknoloji geliştirme ve üretim kapasitesine sahip altyapımızı destekleyecek unsurları hayata geçiriyoruz. AR-GE harcamalarının yıllık 1 milyar 200 milyon dolardan 16 milyar dolara çıkarılması ve AR-GE personelinin sayısının 29 binden 291 bine ulaşması, sunduğumuz desteklerin etkisini göstermektedir. Sanayimizin yüksek teknoloji odaklı büyümesini, tüm sektörlere yayılan projelerle desteklenen bir süreç olarak devam ettireceğiz.” dedi.
– “KİMYA SEKTÖRÜNÜN GÜCÜ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
Kacır, kimya sektörünün Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu vurgularken, bu sektörün yenilikçi, dönüştürücü ve çözümleyici yeteneklerinin günümüz dünyasında giderek daha fazla önem kazandığını belirtti.
Kimya teknolojilerinin batarya, yeni nesil çip üretimi ve petrol türevlerinin yerini alacak yenilenebilir hammaddelerin üretimindeki liderliğine dikkat çeken Kacır, bu durumun geleceğin teknolojilerinin öne çıkmasında kritik bir rol oynadığını ifade etti. “Dünyada kimya sektöründeki inovasyon çalışmaları, sürdürülebilirlik ve ekonomik dönüşümün anahtarı olarak değerlendiriliyor. Ayrıca sektördeki tedarik zinciri, sanayinin birçok alanında gelişim için cazip fırsatlar sunmaktadır. Kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefimize ulaşabilmek ve üretim altyapımızı güçlendirmek adına kimya sektöründeki yetkinlikleri geliştirmek öncelikli hedefimiz.” dedi.
Kacır, kimya sektörüne yönelik yatırım teşvikleri çerçevesinde AK Parti hükümetleri döneminde düzenledikleri 3 bin 68 teşvik belgesinin detaylarını paylaşarak, “Bu belgelerle 1 trilyon 100 milyar lira likidite ve 112 bin nitelikli istihdam fırsatının önünü açtık. Katma değer odaklı projelere, AR-GE’den seri üretime kadar tüm aşamalarda destek sunan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile toplam yatırım tutarı 7,5 milyar lirayı bulan 24 projeye destek sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Kacır, İşbirliği içinde yürütülen Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı’nda kimya ürünlerinin de yer aldığını belirterek, “TÜBİTAK, KOSGEB ve kalkınma ajanslarımız aracılığıyla kimya projelerine 16 milyar lira destek sunuyoruz. Ayrıca planlı sanayi alanları ile yatırımcılara dünya standartlarında altyapı sağlıyoruz.” dedi.
Şu anda 45 endüstri bölgesinin yedisinin kimya sektörü için kurulduğunu ifade eden Kacır, organize sanayi bölgelerinin 136’sında kimya tesislerinin bulunduğunu belirtti. Sektör içindeki rekabeti artırmak adına dört Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurduklarına da dikkat çekerek, “Yerli hammadde ihtiyacını karşılamak ve yüksek katma değerli, çevre dostu ürünler üretmek üzere büyük ölçekli petrokimya yatırımlarını desteklemeye devam edeceğiz.” diye ekledi.
– “MERKEZDE 209 TEST VE ANALİZ YERLİ İMKANLARLA YAPILACAK”
Kacır, kimya alanında AR-GE ve inovasyon kapasitesini artıracak projelerin yanı sıra sektörün üretim altyapısını güçlendirecek adımlar attıklarını ifade ederek, teknoparklarda faaliyet gösteren 191 firma ve 76 AR-GE merkezine bugüne kadar 7,8 milyar lira destek sağladıklarını söyledi.
Kimya Teknoloji Merkezi’nin açılışında Kacır, Türkiye’nin teknoloji üssü olarak konumladıkları Bilişim Vadisi’nde yer alan bu merkezde, 39’u daha önce gerçekleştirilmeyen toplam 209 test ve analizin yerli imkanlarla icra edileceğini duyurdu.
Merkezin, KOBİ’lerin AR-GE çalışmaları için insan kaynağına ve yüksek maliyetli cihaz ile analizlere daha kolay ulaşım sağlaması amacıyla önemli fırsatlar sunacağını belirten Kacır, aynı zamanda ulusal ve uluslararası projelerde danışmanlık hizmetleri sunulacağını vurguladı.
Kacır, Kimya Teknoloji Merkezi’nde yer alacak Kimya Kuluçka Merkezi’nin girişimcilerin yenilikçi projelerini destekleyeceğini ve Türkiye’den yeni startup’ların doğmasına katkıda bulunacağını aktararak, “2030’a kadar ülkemizden 100 Turcorn, 100 bin teknoloji girişimi çıkarmak için hedeflerimize ilerleyeceğiz. Bizler, ülkemizin sanayi, teknoloji ve inovasyon ekosistemine önemli katkılar sağlayan kimya sektörünü desteklemeye devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
PKK/YPG’nin DEAŞ’la Şantaj Stratejisi
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.