35,3293$% -0.05
36,4982€% -0.04
43,5881£% -0.36
3.028,90%0,09
4.959,00%-0,18
3276269฿%-1.79756
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024 yılında Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen hizmetler üzerine çeşitli değerlendirmelerde bulundu ve paylaşımlarda bulundu.
Yargı paketleri, birim çalışmaları, fiziksel altyapı ve insan kaynakları gibi konuları kapsayan faaliyetlere ilişkin istatistikler sunan Tunç, “Daha güvenilir ve erişilebilir bir adalet sisteminin inşa edilmesi için reform irademizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
Tunç, 8. ve 9. Yargı paketleri ile yapılan düzenlemelere dikkat çekerek, “8. Yargı Paketi ile yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılması, hak arama hürriyetinin genişletilmesi, suçla etkili bir şekilde mücadele sağlanması ve kişisel verilerin korunması amacıyla önemli değişiklikler gerçekleştirdik.” sözlerini kullandı.
“Adalet, demokratik toplumlarda bireylerin haklarının korunması açısından vazgeçilmezdir.” diyen Tunç, “9. Yargı Paketi ile mahkemeye erişim hakkını güçlendirdik, arabuluculuk süreçlerinin etkinliğini artırdık, makul sürede yargılanma hakkını koruduk ve avukatların haklarını güçlendirdik.” ifadesiyle sözlerini sürdürdü.
2 BİN 659 MAHKEME KURULDU
Bakan Tunç, 2024 yılında adalet hizmetlerinin etkinliğini artırmak amacıyla yeni mahkemeler kurulduğunu ve fiziksel altyapının güçlendirildiğini belirtti.
İhtiyaç olan yerlerde 2 bin 659 mahkeme açıldığını açıklayan Tunç, “Yargı sistemini daha da ileriye taşımak, vatandaşlarımızın memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz.” dedi.
İnsan unsurunu güçlendirdiklerini vurgulayan Tunç, hakim ve savcı yardımcılığı uygulamasının yanı sıra Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın hukuk sistemine dahil edildiğini aktardı.
Tunç, “Hakim ve savcı yardımcılığı sınavını kazanan 1075 yardıcımız göreve başladı. Son bir yıl içinde atadığımız 1195 hakim ve savcıyla, tarafsız ve bağımsız yargının gücünü artırdık.” şeklinde bilgi verdi.
“1 MİLYON 217 BİN 218 E-DURUŞMA YAPILDI”
Yılmaz Tunç, dijital dönüşüm ile yargı alanındaki faaliyetlerin etkinliğinin ve verimliliğinin artırıldığına da dikkat çekti.
Tamamen yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen projelerle işlemlerin hızlandırıldığını belirten Tunç, zaman, kaynak ve masraflardan tasarruf sağlandığına vurgu yaptı.
Bakan Tunç, “UYAP sistemi, 57 kurumla 186 entegrasyona sahiptir ve dünya çapında bir örnek olarak öne çıkmaktadır. 2024 yılında SEGBİS üzerinden 1 milyon 438 bin 984 görüşme gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra 1 milyon 217 bin 218 e-Duruşma yapılmış ve 67 milyon 144 bin 776 e-Tebligat gönderilmiştir.” ifadelerini kullandı.
CEZADA 229 BİNDEN, HUKUKTA 826 BİNDEN FAZLA UYUŞMAZLIK SONUÇLANDIRILDI
Tunç, alternatif uyuşmazlık çözüm süreçleri olan uzlaştırma ve arabuluculuk uygulamaları hakkında 2024 yılı verilerini paylaştı.
Söz konusu yolların adalete erişimi güçlendirdiğini ve anlaşmazlıkları dostane bir şekilde çözerek toplumsal barışa katkı sağladığını belirten Bakan Tunç, “2024 yılında ceza soruşturmalarında 229 bin 639 dosyayı uzlaşmayla sonuçlandırdık. Hukuk uyuşmazlıklarında ise 826 bin 548 dosyada anlaşma sağladık.” dedi.
Bakan Tunç, geçtiğimiz yıl Bursa ve Denizli’de Adli Tıp Grup Başkanlığı binalarının açıldığını, Ankara’da ise yeni bir bina için temel atıldığını hatırlattı.
Konya, Denizli, Samsun ve Kayseri’de 4 adli tıp grup başkanlığı ile 8 yoğun nüfuslu ilçede şube müdürlüklerinin faaliyete geçtiğini aktaran Tunç, “Adli tıp hizmetini, 81 ilimizde 16 grup başkanlığı ve 134 şube müdürlüğü ile daha geniş bir ağa yaygınlaştırdık.” şeklinde konuştu.
Bakan Tunç, hükümlülerin yeniden suça yönelmemesi için ıslahına özel önem verdiklerini belirtti. “İşyurdu müdürlüklerinde mesleki eğitim verdiğimiz hükümlüleri üretim süreçlerine dahil ederek meslek sahibi yapıyoruz.” şeklinde bilgi verdi.
40 YENİ NOTERLİK AÇILDI
Bakan Tunç, noterlik hizmetlerinin kalitesini artırmak ve daha verimli hale getirmek için 2024 yılında da çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Geçtiğimiz yıl yeni noterlikler açıldığını belirten Tunç, “2024 yılı içinde 40 yeni noterlik ihdas ettik. 2002 yılında 1231 olan noterlik sayısını 2 bin 383’e çıkardık. Noterlik kurumunun daha da güçlenmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
Bakan Tunç ayrıca, çocukların yargı süreçlerinde mağdur olmamaları ve haklarının korunması için çalışmalar yaptıklarını da ifade etti. Adliyelerde adli görüşme odalarının yaygınlaştırıldığını belirten Tunç, “2024 yılı içinde 4 adliyede adli görüşme odası açtık ve Bursa ile Eskişehir’de Çocuk Adalet Merkezleri kurduk. Çocuklarımıza yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.
YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI
Bakan Tunç, adalete olan güvenin artırılması, vatandaşların yargı hizmetlerinden en etkili ve adil bir şekilde yararlanabilmesi için hedeflerin belirlendiğini açıkladı.
Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hazırlıklarının tamamlandığını belirten Tunç, “Bu belge, temel hak ve özgürlükleri güçlendirecek, adalet duygusunu pekiştirecektir. Yargı reformu hedeflerimizi hayata geçirmek için 55 bin 766 vatandaşımızın görüş ve önerilerini dikkate aldık.” ifadelerini kullandı.
İYİ Parti’de Şok İstifa: Kürşad Zorlu Ayrıldı!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.