35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
43,2827£% -0.6
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
3359575฿%2.79152
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonlarının 2024 yılı performansını AA muhabirine değerlendiren Özer, 2023 yılına dair beklentilerini de aktardı.
Özer, sektördeki getirilerin geçen yıl katılım dahil altın fonlarının ortalama getirisi yüzde 55,5, para piyasası fonlarının ortalama getirisinin ise yüzde 60,7 seviyesinde olduğunu belirtti.
Hisse senedi fonlarının getirilerinin genellikle yüzde 45 ile 55 arasında olduğunu söyleyen Özer, yaşam döngüsü fonlarının ise yüzde 70’e kadar ulaştığını ifade etti.
Yaşam döngüsü fonlarının başarısının, hisse senedi ağırlıklı küçük bir fon olmasından ve aktif yönetimden kaynaklandığını dile getiren Özer, altının hisse senedi ile benzer oynaklığa ve risk seviyesine sahip olduğunu kaydetti. Para piyasası fonlarının her gün küçük kazançlar sağladığını ve altın fonlarının bu yılın ilk dört ayında yüzde 20-25 civarında getiriler sağladığını, mayıs ile ağustos arasında getirinin olmadığını, sonrasında ise tekrar yüzde 20 civarında bir performans gösterdiğini açıkladı.
Küresel gelişmeleri değerlendiren Özer, ABD ekonomisindeki dinamiklerin piyasalarda belirleyici olacağını vurguladı.
– ALTIN YATIRIMI TÜRK KÜLTÜRÜNÜN BİR PARÇASI
Özer, altın yatırımının geleneksel Türk kültürünün bir unsuru olduğunu belirterek toplumun büyük bir kesiminin altına eğilim gösterdiğini ifade etti.
Bu yıl altınla ilgili koşulların değiştiğine dikkat çeken Özer, iki önemli faktörü belirtti: “İlki, dünya genelinde yaşanan negatif reel getiri; diğeri ise bol likidite. Ancak bu durum artık ortadan kalkıyor.” dedi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bilançosunun küçüldüğünü kaydeden Özer, Çin Merkez Bankası’nın rezervlerindeki altın oranını artırdığını ve ABD’nin gelecekteki ticaret savaşları ile ilgili belirsizliklerin artık piyasalara yansıdığını belirtti.
Fed’in faiz politikalarının altın üzerindeki etkisine dikkat çeken Özer, hızlı bir faiz indirimi beklemediklerini ifade etti.
Özer, 2023 yılında para piyasası fonlarının iyi performans sergilemesini beklediklerini ve ileriki dönemlerde TL cinsi varlıkların cazibesinin artacağını öngördüklerini belirtti.
Türkiye Hayat Emekliliğin portföy büyüklüğünün 262 milyar 515 milyon lira, sektörün büyüklüğünün ise 1,2 trilyon lira seviyesinde olduğunu aktaran Özer, 2025 sonunda sektör büyüklüğünün 1,8 trilyon liraya, Türkiye Hayat Emekliliğin de 400 milyar liranın üzerine ulaşabileceğini öne sürdü.
– KATILIM FONLARI BU YIL DAHA DA ÇEŞİTLENDİRİLECEK
Özer, BES’in 2013 yılından bu yana devlet katkısıyla ivme kazandığını ve katılımcı sayısının arttığını belirtti. Sektörün sadece fon performansları ile değil, yeni katılımcılarla da büyüme gösterdiğini söyledi. 2017 sonrası, Otomatik Katılım Sistemi’nin ve devlet katkısının artmasının sektördeki büyümeye önemli katkı sağladığını dile getirdi.
Geçen yıl kurulan “Katılım Karma Fonu” ile yurt dışındaki hisse senetlerine yatırımlar yapacak yeni fonlar üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü bildiren Özer, hem faizli hem de katılım esaslı fonların çeşitlendirileceğini kaydetti.
– MODEL PORTFÖY GETİRİSİ YÜZDE 60 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ
Türkiye Hayat Emekliliğin iki önemli hizmetini hatırlatan Özer, bunların birinin ekonomik araştırma ekibi tarafından hazırlanan ve aylık olarak güncellenen “model portföy” olduğunu belirtti. İkincisinin ise otomatik olarak çalışan “Fona Sor” uygulaması olduğunu ifade etti.
Model portföy teorisine dayanan ve dört farklı risk grubunda öneriler sunan uygulama, katılımcıların yaşına, risk profiline ve fon değişiklik haklarına göre özelleştirilmiş öneriler sunmaktadır. Özer, katılımcıların doğru zamanda doğru fon önerilerini alabileceklerini vurguladı.
Belirli bir tutarın üzerinde portföyü bulunan müşterilere özel danışmanlık hizmeti verdiklerini açıklayan Özer, model portföyün geçmiş yıllardaki getirilerinin yüzde 60 civarında olduğunu söyledi. “Fona Sor” uygulamasının herkese açık bir hizmet olduğunu ekledi.
Türkiye’nin Deniz Gücü Yunanistan’ı Zorluyor!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.