35,3888$% 0.14
36,4977€% -0.08
43,5919£% 0.1
3.041,23%0,30
4.975,00%0,36
3313251฿%-0.2418
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, zeytin ağacının anavatanı olan Türkiye’de zeytin üretimi her geçen yıl artış gösteriyor.
Zeytin yetiştiriciliği alanında gerçekleştirilen yoğun çalışmalar sayesinde, 2001 yılında 99 bin olan zeytin ağacı sayısı, geçtiğimiz yıl itibarıyla 201 bin 770’e ulaşmış durumda. Ağaç varlığındaki bu yaklaşık iki katlık artış, üretim rakamlarına da olumlu bir şekilde yansıdı. Zeytin üretimi, 2001 yılındaki 600 bin ton seviyesinden 2023 yılında 1 milyon 520 bin tona yükseldi.
Dünyada zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir konuma sahip olan Türkiye, geçen yıl zeytin üretiminde yaklaşık yüzde 150 artış göstererek 3 milyon 750 bin ton seviyesine ulaştı. Bu rakam, Cumhuriyet tarihi boyunca kaydedilen en yüksek zeytin üretim miktarı oldu.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytinin Anadolu’dan dünya geneline yayıldığına dikkat çekti.
Tan, Türkiye’nin zeytin üretiminde hak ettiği düzeye ulaşması gerektiğine vurgu yaparak, “Biz, tekrar liderlik koltuğuna dönmek için planlı ve programlı çalışmalar yürütüyoruz. Son 20 yılda 100 milyon olan ağaç sayımızı iki katına çıkararak 200 milyona ulaştık. Bu süreçte ağaç sayımızda yüzde 100 artış sağladık. Hep birlikte dünya ikinciliği hedefine odaklandık ve zeytin dikimi 41 ile yayıldı. İki yıl önce üretim rekoru kırdık; sofralık zeytinde dünya birinciliği ve zeytinyağında da İspanya’dan sonra dünya ikinciliği elde ettik.” şeklinde konuştu.
Üretim verimliliğinin beklenildiği gibi devam ettiğini ifade eden Tan, şu bilgileri verdi:
“Üretimin 2 milyon 800 bin tonu yağa ayrıldı. Bu yıl zeytin hasadında yağmurların gecikmesi nedeniyle başlangıçta ağaçların küçüldüğünü söyleyebilirim. Ancak sonrasında her 2-3 günde yağmur yağmaya başladı ve zeytinler irileşti. Ağaç sayısının artması sonucunda ağaç başına verim çok fazla yükselmese de toplam üretim rekoru kırıldı. Eğer ağaç başı verim 40 kiloya çıkarsa, 8 milyon ton üretim gerçekleşebilir. Bu durumda zeytinyağında da İspanya’ya yakın bir konuma ulaşırız. Gelecek yıllarda böyle bir ihtimal var.”
Tan, bu yıl küresel zeytinyağı fiyatlarının neredeyse yarı yarıya düştüğünü belirterek, şu şekilde devam etti:
“Türkiye’nin zeytinyağı gerçekten yüksek değere sahip. İspanya ve İtalya fiyatlarına göre hareket ederek malımızı ucuza satma imkânımız var, ancak bu bizim tercihlerimiz arasında değil. Türkiye, üretimde olduğu kadar fiyat belirleme noktasında da söz sahibi olmalıdır. Anadolu bu işin ana vatanıdır ve zeytin ile yağ ticaretinde milli bir duruş sergilemelidir. Yani, ucuza zeytinyağını yabancı ülkelere satmak yerine, bunun fiyatını düşürerek halkımıza daha ulaşılabilir hale getirmek bir kazanç olacaktır. Bu yıl Türkiye’de zeytinyağı iç ve dış tüketiminin artması bekleniyor zira geçen yıla kıyasla zeytinyağının fiyatı daha uygun görünüyor.”
Türkiye-Gambiya İlişkileri: 60 Yılın Dönümü Yaklaşıyor
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.