35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
43,2827£% -0.6
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
3368593฿%0.77061
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) milletvekilleri tarafından hazırlanan “Siber Güvenlik Kanunu Teklifi” ile ilgili bilgiler ışığında, siber güvenliğin milli güvenliğin vazgeçilmez bir bileşeni haline geleceği ifade ediliyor.
Kanun teklifi, kritik altyapıların ve bilişim sistemlerinin korunarak güvenli bir siber ortamın oluşturulmasını hedefliyor.
Siber güvenlik çalışmalarında, öncelikli olarak yerli ve milli ürünlerin kullanılması öngörülüyor.
Ayrıca, siber güvenliği sağlamak amacıyla, Cumhurbaşkanı’nın başkanlık edeceği yeni bir “Siber Güvenlik Kurulu” kurulması planlanıyor.
Bu kurulda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma, Sanayi ve Teknoloji, Ulaştırma ve Altyapı Bakanları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanı görev alacak.
Cumhurbaşkanı’nın bulunmadığı durumlarda, Kurula Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlık yapacak.
Siber Güvenlik Kurulu, siber güvenlik alanında politika, strateji, eylem planları ve diğer düzenleyici işlemler için kararlar alacak.
Bunun yanı sıra, Kurul, hangi alanların siber güvenlikte teşvik alacağına ve insan kaynağının geliştirilmesine yönelik kararlar verecek.
Siber Güvenlik Kurulu’nun yanı sıra, bir “Siber Güvenlik Başkanlığı” kurulması da öngörülüyor.
Kritik altyapıların siber dayanıklılığının artırılması ve siber saldırılara karşı korunması adına çalışmalar yürütecek bu Başkanlık, gerçekleştirilen siber saldırıların tespit edilmesi ile muhtemel saldırıların engellenmesi ve etkilerinin azaltılması için faaliyet gösterecek.
Siber Güvenlik Başkanlığı ayrıca, Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) kuracak ve bu ekibi denetleyecek.
Başkanlık, kamu kurum ve kuruluşlarıyla kritik kamu hizmetlerinin siber güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli altyapıları oluşturacak veya oluşturulmasına önayak olacak.
Siber olaya maruz kalan kişilere yerinde veya uzaktan müdahale desteği sağlamakla beraber, siber uzayda elde edilen veriler üzerinden saldırılara dair iz takip edebilecek.
Başkanlık, görev alanına giren konularda uluslararası kuruluşlar ve ülkelerle işbirliği yaparak bilgi alışverişinde bulunacak ve Türkiye’yi temsil edecek.
Kamu kurumları ve kritik altyapılardaki bilişim sistemleri ile siber güvenliğe etki eden yazılımların, donanımların, ürünlerin ve hizmetlerin uygunluğunu kontrol edecek olan Başkanlık, gerektiğinde kanun kapsamındaki her türlü işlemi denetleme yetkisine sahip olacak.
Denetimlerde Başkanlık personeli ile birlikte, yetkilendirilmiş bağımsız denetçiler ve denetim kuruluşları da görev alacak. Kamu kurumları ve kritik altyapılardaki denetimler, Başkanlık personeli veya onların refakatinde gerçekleştirilecek.
Siber Güvenlik Kanunu Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu’ndaki görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulu’nun gündemine taşınacak.
Firar Eden Sanık, Kız Arkadaşını Kullanarak Yakalandı!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.