35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
43,2827£% -0.6
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
3365478฿%0.87082
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AA muhabirine verdiği bilgilerde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 53 binin üzerindeki vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yılına yaklaşmakta olduğunu hatırlattı.
Tatar, bu felaketin ardından yoğun bir iyileştirme sürecinin başlatıldığını ve yaklaşık 450 bin kişinin fon kaplarından yararlandırıldığını ifade etti.
“Asrın felaketi” olarak tanımlanan 6 Şubat depremlerinin pek çok insan için önemli dersler sunduğunu belirten Tatar, bu dönemde birçok projeye imza attıklarını söyledi. Bu projelerden birinin, “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi” olduğuna dikkat çekti.
Projede, 485 diri faya öncelik verildiğini ve 132’sinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), AFAD, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile 24 üniversiteden uzmanların ortak çalışmalarda bulunduğunu dile getiren Tatar, projenin elde edeceği bulgularla Türkiye’nin mevcut diri fay ve deprem tehlike haritalarının güncelleneceğini aktardı.
Tatar, “ikincil afet” olarak tanımlanan kaya düşmesi, heyelan, çığ ve obruk gibi olaylara karşı da önlemler aldıklarının altını çizdi. Özellikle son üç yılda Karadeniz Bölgesi’nde sıkça yaşanan sel ve taşkın felaketleri için Artvin’den Kırklareli’ne kadar 14 ilde dere yataklarında Devlet Su İşleri (DSİ) ile işbirliği içinde ıslah çalışmaları gerçekleştirdiklerini kaydetti.
– “KAPASİTEMİZİ DOST VE KARDEŞ ÜLKELERE DE AKTARMAK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ”
Ulusal sismik ağın sürekli olarak geliştirildiğine dikkat çeken Tatar, Türkiye’nin 1187 istasyonla Avrupa’nın en büyük deprem gözlem ağına sahip ülke konumunda olduğunu belirtti.
2025 yılına kadar ulusal sismik ağındaki istasyon sayısının 1200’ü geçeceğini belirten Tatar, “Bu gözlem ağını ülkemizde büyütürken, dost ve kardeş ülkelerle de bu kapasitemizi paylaşmaya çalışıyoruz. 2024 yılında Azerbaycan’ın Şuşa kentinde büyük bir derin kuyu deprem gözlem istasyonu kurarak faaliyete geçirdik. Ayrıca milli deprem yazılımlarımızı Azerbaycan’a transfer ettik. Şimdi aynı süreç Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) aktarıyoruz. 2025’te hem yazılımlarımızı hem de derin kuyu deprem gözlem istasyonumuzu tamamlayarak KKTC’deki istasyon sayımızı 22’ye çıkaracağız.” şeklinde konuştu.
Tatar, Erenköy’de kurulmaya başlanan istasyonun 0,1 büyüklüğüne kadar mikro depremleri ölçme özelliğine sahip olacağını; sistemin 100 metre derinlikte farklı sensörlerle desteklendiğini ve bu kurulum sayesinde Doğu Akdeniz’deki sismik aktivitenin daha etkili bir şekilde izlenebileceğini de sözlerine ekledi.
Siber Güvenlik Kanunu ile Yeni Dönem Başlıyor
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.