35,3456$% 0
36,5007€% 0.01
43,7334£% 0.02
3.026,46%0,52
4.965,00%0,24
3315925฿%-2.99353
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024 yılında gerçekleştirilecek hizmetlere yönelik paylaşımlarda bulunarak detaylı değerlendirmelerde bulundu.
Tunç, adalet reformu ve yargı hizmetlerinin etkinliğini artırmaya yönelik 2024 faaliyetlerine dair istatistikleri görseller eşliğinde aktardı. Bakan, “Daha güvenilir ve erişilebilir bir adalet sistemini tesis etmek için reform irademizi planlı ve kesintisiz bir biçimde sürdürüyoruz.” ifadesini kullandı.
Bakan Tunç, 8. ve 9. yargı paketleri ile hayata geçirilen düzenlemeleri de vurguladı. Tunç, “8. Yargı Paketi ile yargı hizmetlerinin etkinliğini artırmak, hak arama özgürlüğünü genişletmek, suçla mücadelede etkinliği sağlamak ve kişisel verilerin korunmasını temin etmek amacıyla önemli adımlar attık.” dedi.
Tunç, “9. Yargı Paketi ile adil yargılanma hakkı kapsamında mahkemeye erişim hakkını güçlendiren, arabuluculuk süreçlerinin etkinliğini artıran, savunma hakkını temsil eden avukatların haklarını güçlendiren düzenlemeler gerçekleştirdik.” şeklinde bilgi verdi.
Bakan, adalet hizmetlerinin etkinliğini artırmak amacıyla 2024 yılında yeni mahkemelerin kurulup fiziki altyapının güçlendirildiğini ifade etti.
Tunç, ihtiyaç duyulan alanlarda toplamda 2 bin 659 mahkeme açıldığını belirterek, “Yargı sistemini daha ileri taşımak ve vatandaş memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz.” dedi.
Hakim ve savcı yardımcılığı uygulaması ile Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın hukuk sistemine dâhil edildiğini ifade eden Tunç, “Hakim ve savcı yardımcılığı sınavını kazanan 1075 kişi göreve başladı. Son bir yılda atadığımız 1195 hakim ve savcı ile tarafsız ve bağımsız yargı teşkilatının gücünü daha da artırdık.” bilgisini paylaştı.
Yılmaz Tunç, yargı alanında dijital dönüşümle adalet hizmetlerinin etkinliğini artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen projelerin, işlemlerin hızlandırılmasına katkı sağladığını belirten Bakan, bu sayede zaman, kaynak ve maliyet tasarrufu sağladıklarını ifade etti.
Tunç, “57 kurumla 186 entegrasyona sahip UYAP, dünya düzeyinde örnek teşkil eden bir uygulama haline geldi. 2024’te SEGBİS üzerinden 1 milyon 438 bin 984 görüşme yapıldı. Aynı dönemde 1 milyon 217 bin 218 e-Duruşma gerçekleştirildi ve 67 milyon 144 bin 776 e-Tebligat gönderildi.” şeklinde bilgiler verdi.
Bakan Tunç, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri olan uzlaştırma ve arabuluculuk uygulamalarına dair 2024 verilerini paylaştı.
Bu yöntemlerin adalete erişimi güçlendirdiğini ve toplumsal barışa katkı sağladığını belirten Tunç, “2024 yılı içinde ceza soruşturmalarında 229 bin 639 dosyayı uzlaşmayla sonuçlandırdık. Hukuk uyuşmazlıklarında ise 826 bin 548 dosyada anlaşma sağladık. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
Tunç, ayrıca Bursa ve Denizli’de Adli Tıp Grup Başkanlığı binalarının açıldığını hatırlatarak, Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı binasının temelinin atıldığını da belirtti.
Konya, Denizli, Samsun ve Kayseri’de 4 adli tıp grup başkanlığının faaliyete geçtiğini ifade eden Tunç, “Adli tıp hizmetini 81 ilde 16 grup başkanlığı ve 134 şube müdürlüğü ile ulaştırarak daha etkin bir hale getirdik.” dedi.
Tunç, hükümlülerin topluma kazandırılması için atılan adımlara da vurgu yaparak, “İşyurdu müdürlüklerimizde mesleki eğitim vererek hükümlüleri üretim süreçlerine dâhil ediyoruz. Modern infaz sistemi çerçevesinde işyurtlarımızın hizmetlerini artırmaya devam edeceğiz.” dedi.
Adalet Bakanı Tunç, noterlik hizmetlerinin kalitesini artırmak adına 2024 yılı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Yeni noterliklerin açıldığını ifade eden Tunç, “2024 yılında 40 yeni noterlik oluşturduk. 2002 yılında 1231 olan noterlik sayısını 2 bin 383’e çıkardık. Noterlik kurumunu daha yukarılara taşımak ve kaliteli hizmet sunmalarını sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde bilgi verdi.
Tunç, çocukların yargı süreçlerinde olumsuz etkilenmemeleri için adli görüşme odalarının yaygınlaştırıldığını ifade ederek, “2024 yılında 4 adliyede 4 adli görüşme odası kurduk. Bursa ve Eskişehir Çocuk Adalet Merkezlerini açtık. Çocuklarımızı korumak ve onların daha güvenli bir geleceğe hazırlanmasını sağlamak için çabalarımız devam edecek.” dedi.
Bakan Tunç, adalete güvenin artırılması ve vatandaşların en etkin şekilde yargı hizmetlerinden yararlanabilmesi için hedeflerin belirlendiğini söyledi.
Tunç, yargı alanındaki hedefleri içeren Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hazırlandığını vurgulayarak, “Bu belge, temel hak ve özgürlükleri kuvvetlendirerek toplumda adalet duygusunu artırmayı amaçlıyor. Hukukun üstünlüğüne dayalı, öngörülebilir ve gecikmeyen bir adalet sistemi için ilgili tüm kesimlerin görüşlerine önem verdik. 55 bin 766 vatandaşın önerilerini aldık. Belgedeki hedefleri kararlılıkla hayata geçirecek, Türkiye Yüzyılı’nı Adaletin Yüzyılı haline getireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Haciz Görevine Direnen 6 Sanığa 5 Yıl Hapis!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.