35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
43,2827£% -0.6
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
3359575฿%2.79152
Bakan Kacır, Sakarya Büyükşehir Belediyesini ve AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek bölgedeki gelişmelere dair bilgileri paylaştı.
Çeşitli temaslarının ardından MÜSİAD Sakarya 21. Genel Kurulu’na katılan Kacır, MÜSİAD üyelerinin, 22 yıl önce başladıkları zorlu yolculuğun en yakın tanıkları olduklarını belirtti.
Kacır, 2002’den önce Türkiye’nin üretim kapasitesinin sınırlı, kaynakların değerlendirilmediği ve iş gücünün kısıtlı olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkenin yeniden güçlenmesini sağladıklarını dile getirdi.
Reform niteliğindeki girişimlerin yanı sıra siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasının, Türkiye’nin son 17 çeyrek boyunca kesintisiz büyümesine ve milli gelirin 1 trilyon 260 milyar dolara ulaşmasına katkı sağladığını vurgulayan Kacır, “Ürün ihracatımızı 36 milyar dolardan 262 milyar dolara, hizmet ihracatımızı ise 112 milyar dolara çıkardık. Türkiye, bugün Çin’den Orta Avrupa’ya kadar olan bölgede en fazla ürünü rekabetçi bir şekilde ihraç eden ülke konumundadır.” şeklinde konuştu.
Kacır, Türk sanayisinin katma değerli üretim ile yeşil ve dijital dönüşüm üzerine inşa edildiğini belirterek, yeni destek ve teşvik mekanizmalarını hayata geçirdiklerini aktardı. Dünya Bankası işbirliği ile ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ ve ‘Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi’ kapsamında 700 milyon dolardan fazla finansman sağlayarak sanayicilere, KOBİ’lere ve yeşil teknoloji girişimlerine destek sunduklarını ifade etti.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile ortaklaşa yürütülen “Türkiye Sanayi Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu” projesine değinen Kacır, yeşil dönüşüm için 2030 yılına kadar toplamda 5 milyar avro finansman sağlamak üzere anlaşmalar yaptıklarını kaydetti.
Bakan Kacır, iş gücünün dönüşümünü desteklemek amacıyla model fabrikalar aracılığıyla sanayicileri yalın üretim ve dijital dönüşümle buluşturacaklarını belirtti. “Kurulum aşamasında olan 5 yeni model fabrikanın sayısını 15’e çıkararak, sanayimizin dijital çağa adaptasyonunu hızlandırmayı hedefliyoruz. Bu model fabrikalardan birini Sakarya’ya kazandırmayı planlıyoruz.” dedi.
Kacır, ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile işbirliği içinde, 300 milyon avro finansman desteğinin KOBİ’lerin dijital dönüşüm projelerine aktarıldığını ifade etti. “Sanayimizin rekabet gücünü artıracak yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi sürdürülebilir kılmak için destek mekanizmalarımızı sürekli güncelliyoruz.” dedi.
Kacır, teknoloji odaklı sanayi hamlesinin yanı sıra makine, mobilite, sağlık ürünleri ve dijital dönüşüm alanlarında 166 projeye 109 milyar liralık yatırım sağlandığını belirtti. “Bu yıl başlattığımız Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı, sanayicilerimizden büyük ilgi gördü. Toplam 372 proje başvurusunu değerlendiriyoruz.” diye ekledi.
Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı’nın, dış ticaret açığını azaltmaya yönelik destek sunduğunu belirten Kacır, geçen yıl 28 projenin başarılı bir şekilde tamamlandığını vurguladı. HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı kapsamında stratejik alanlarda 7 milyar doları aşan yatırımların ülkeye kazandırılma sürecine dair bilgi verdi.
Bakan Kacır, Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda sanayiyi güçlendirmek için önemli adımlar atıldığını ve sanayicilerin önündeki tüm engelleri kaldırmayı hedeflediklerini ifade etti. 22 yıl boyunca önemli mesafeler katettiklerini dile getirdi.
Kacır, OSB yönetmeliğindeki değişikliklerle sanayicilerin sanayi alanlarına erişiminin kolaylaştırıldığını anlattı. Ayrıca, her ayın ilk pazartesi günü OSB’lerde bulunan boş sanayi alanlarının çevrim içi platformda erişime açıldığını belirtti.
Yeni OSB kurulumlarında acele kamulaştırma ve altyapı inşası için gerekli kaynak sağlanmasının önemine dikkat çeken Kacır, stratejik yatırımlar için yeni alan tahsisinde yüzde 15 ayrıldığını kaydetti. Ayrıca, sanayi alanları için sosyal tesisler ve konut alanları oluşturulmasına izin verildiğini belirtti.
Kacır, sanayi üretimi yapmak isteyen katılımcılar için OSB’lerde izinsiz devir işlemlerine karşı önlemler alındığını belirterek, “Arsa tahsis süreleri dolmuş ama iptal edilmemiş katılımcılara 3 yıla kadar uzatma imkanı sunduk.” diye konuştu.
Yeni düzenlemeye göre yapılan ödemelerin detaylarını açıklayan Kacır, çeşitli yapı ruhsatı durumları için farklı ödeme oranlarının uygulanacağını belirtti. Sanayi altyapısını güçlendirmek için kaynakların bu şekilde değerlendirilmesinin hedeflendiğini ekledi.
Kacır, ekonomik zorluklara rağmen fiyat istikrarını sağlamak amacıyla birçok önlem alındığını ifade etti. Orta yüksek ve yüksek teknolojiye odaklanarak başarılı ihracat gerçekleştiren girişimlere 50 milyon lira üst limitli finansman sağlandığını belirtti.
KOBİ’lerin yatırımlarını hızlandırarak istihdamı desteklemek için teşvik sisteminde kapsamlı revizyonlar yapıldığını vurgulayan Kacır, 20 puana kadar geri ödemesiz destek sunulduğunu aktardı.
Bakan Kacır, sanayinin sürdürülebilirliği ve istihdamın korunması için çeşitli önlemler alındığını, Türk Eximbank sermayesinin artırıldığını ve KOSGEB aracılığıyla istihdamı koruma programının başlatıldığını belirtti.
Ayrıca, teşvik sisteminin yerel ihtiyaçlara göre daha etkili hale getirileceğini ve yatırımcıların projelerine yönelik cazip destekler sunulacağını ifade etti.
Kacır, Sakarya’nın güçlendirilmesi adına 6 yeni OSB kurulumu ile istihdamın artırılacağını vurguladı. Ayrıca desteklenen yatırımlar sayesinde yeni istihdamların oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti.
Şehirde sağlanan AR-GE teşviklerinin, Sakarya’yı teknoloji üssü haline getirdiğini belirten Kacır, üniversite öğrencilerinin başarılarının önemine değinerek, TEKNOFEST gibi etkinliklerle destek vereceklerini açıkladı.
Ayrıca, Sakarya’nın yüksek teknoloji ve katma değerli üretim alanında daha fazla yatırım alması yönündeki hedeflerinden bahsederek, yeni eğitim merkezleriyle nitelikli iş gücü yetiştirileceğini ve şehrin gelişimine katkı sağlanacağı belirtti.
Kacır, Sakarya’nın güçlü lojistik altyapısı ve planlı sanayi alanları ile yeni yatırımları çekmeye devam edeceğini ifade etti. Katma değerli üretimi teşvik etme hedefiyle yeni projeler geliştireceklerini de ekledi.
Kacır, iş insanlarının yatırımlarının değerli olduğuna vurgu yaparak, adalet ve merhamet medeniyetinin temsilcileri olmalarının kendileri için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu belirtti. MÜSİAD’ın bu bağlamdaki rolüne de değinerek, yüksek ahlak ve maneviyatın kalkınmanın temel unsurları olduğunun altını çizdi.
Programa, Sakarya Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İnsan Yavuz, AK Parti Sakarya milletvekilleri Lütfi Bayraktar, Ertuğrul Kocacık ve Murat Kaya, MHP Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı dikkat çekti.
Tesla 239 Bin Aracını Geri Çağırıyor!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.