35,3574$% 0.05
36,4707€% -0.33
43,7081£% -0.93
3.031,01%0,67
4.972,00%0,38
3361405฿%-3.16115
TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada Depozito Saha Yönetim Sistemi’nin döngüsel ekonomi hedefleri açısından büyük bir değişim yaratacağını vurguladı.
Sistemin, çevre koruma ile birlikte sanayi ve ekonomik sürdürülebilirliğe de önemli katkılar sunacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Döngüsel ekonomi artık bir seçenek olmaktan çıkıp zorunluluk haline geldi. İsrafın önlenmesi, kaynakların verimli bir şekilde kullanılması ve çevre koruma çabalarımızın en kritik unsurlarından biri atık yönetimidir. Dünya genelinde atık kavramı giderek daha stratejik bir kaynak haline geliyor.” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı kapsamındaki düzenlemelerin, ihracat ürünlerinde geri dönüşümlü malzeme kullanımı gibi unsurları zorunlu hale getirdiğini belirtti.
Atık Sevkiyat Tüzüğü ile nitelikli atık ithalatının zorlaştırıldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şunları dile getirdi:
“Özellikle plastik alanındaki küresel çabalar, plastik ticaretini kısıtlama hedefini gündeme getiriyor. Bu durum, atıkların geri kazanımını ve yerel kaynakların daha verimli kullanılmasını zorunlu hale getiriyor. Bu çerçevede, Depozito Yönetim Sistemi sanayimizin uluslararası rekabet gücünü korumasında kritik bir adım olacaktır. Ülkemizdeki atıkları etkin bir şekilde değerlendirmek, sadece çevremiz için değil, ekonomik faydamız için de bir zorunluluk haline gelmiştir. Depozito Yönetim Sistemi’nin başarısı ise kaynağında ayrı toplama ile sağlanacaktır. Bu bağlamda, özel sektör tarafından ödenen GEKAP bedellerinin bu yatırımlara yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Hisarcıklıoğlu, yatırımların atık yönetiminin etkinliği ve ülke ekonomisine katkısı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Sistemle ilgili çalışmaları yaklaşık dört yıl boyunca yakından takip ettiklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Tüm paydaşlarımızın ortak talebi, saha yönetiminin kamu-özel sektör işbirliği ile etkin ve şeffaf bir şekilde yürütülmesiydi. Bugün burada imzalayacağımız protokol, bu taleplerin karşılık bulduğunun bir göstergesi. Depozito sisteminin hayata geçmesiyle birlikte ekonomimizde önemli değişimler yaşanacak.”
Sistemin tam kapasite çalıştığında yıllık 500 bin ton atığın geri dönüşümünü sağlayabileceğine yönelik analizlerin bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu durumun çevresel ve ekonomik açıdan büyük bir kazanç anlamına geleceğini ifade etti. Ayrıca, sistem sayesinde sanayinin karbon ayak izinin azalacağını, enerji ve ham madde kullanımında önemli tasarruflar sağlanacağını belirtti. Hisarcıklıoğlu, sahadaki operasyonel süreçlerde perakende ve içecek sektörlerinin deneyimlerinin değerlendirilmesinin sistem için kritik olduğunu düşündüğünü ifade etti. Depozito iade makinelerinin yaygınlaştırılmasına yönelik yatırımların kademeli bir şekilde planlanması gerektiğine inandığını belirten Hisarcıklıoğlu, böylelikle özel sektörün yükünü hafifletip çevresel katkıyı maksimize edebileceklerini vurguladı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de çevre kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, bu konunun Bakanlık tarafından ele alınmasının önemini dile getirdi.
Türkiye’nin Afrika’daki Etkisi Her Geçen Gün Artıyor
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.