35,4977$% -0.01
36,6567€% 0.05
43,4035£% 0.05
3.053,49%0,05
4.983,00%0,06
3424004฿%2.06383
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli Komiser Yardımcısı Vesile Kaplan, KADES uygulaması aracılığıyla bugüne kadar 1 milyon 480 bin ihbar aldıklarını ve şiddet mağduru olan 920 bin kadına yardım ettiklerini açıkladı.
İçişleri Bakanlığı’nın sahibi olduğu KADES uygulaması, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilmiştir. Uygulama sayesinde akıllı telefonlarda konum hizmetinin aktif edilmesiyle yalnızca bir tuşa dokunarak ihbarda bulunmak mümkün hale geliyor. KADES üzerinden gönderilen ihbarlara, 112 acil hattı ve devriye ekipleri tarafından hızlı bir şekilde müdahale ediliyor. Komiser Yardımcısı Kaplan, KADES uygulamasının 24 Mart 2018 tarihinde devreye alındığını belirterek, “Bu uygulama, şiddet mağduru olan veya olma riski taşıyan kadınların sadece bir tuşa dokunarak kolluk kuvvetlerinden yardım alabilmelerini sağlamayı amaçlıyor” dedi.
Kaplan, KADES uygulamasının indirilmesi ve kullanılması açısından oldukça basit olduğunu, yabancı uyruklu kadınların pasaport numaraları veya ülkeye giriş belgelerinin seri numaralarını girerek uygulamayı aktifleştirebileceklerini ifade etti. Uygulamanın şimdiye kadar yaklaşık 7 milyon 830 bin kadın tarafından indirildiğini vurgulayan Kaplan, “Bu güne kadar 1 milyon 480 bin kadın ihbarda bulundu ve bu ihbarların 920 bininin gerçek olduğu tespit edildi” şeklinde bilgi verdi. Kaplan, bazı kullanıcıların uygulamayı test etmek amacıyla asılsız ihbarda bulunduğunu, ancak bunun şiddet mağdurlarının yardım almasını engelleyebileceğini belirtti.
Kaplan, tüm kadınlara KADES uygulamasını telefonlarına indirmelerini önerdi. “Kimse benim eşim veya akrabalarım bana şiddet göstermez düşüncesiyle bu uygulamayı indirmemelidir. Ümidimiz, hiçbir kadın bu uygulamayı kullanmak zorunda kalmasın. Ancak, şiddet beklenmedik anlarda ve beklenmedik kişilerden gelebilir” diyerek, kadınların sadece kendilerinin değil, çevrelerindeki diğer kadınların da olası bir şiddet olayına maruz kalabileceğine dikkat çekti. “Olası bir şiddet olayını engellemek için KADES uygulaması önemli bir araçtır” açıklamasında bulundu.
Kaplan, KADES uygulamasının 11 farklı dilde kullanıma sunulduğunu ve ihtiyaçlara göre güncellemelerin devam ettiğini belirtti. İşitme engellilerin daha iyi hizmet alabilmesi için uygulamaya eklenen güncellemeleri anlatan Kaplan, “Uygulamanın kayıt aşamasında bir buton eklendi. İşitme engelli bireyler bu butonu seçtiklerinde ihbarın alındığı ve ihbara gidecek olan ekipler bu durumu bilerek hareket ediyor. Böylece daha etkili bir sonuç elde ediliyor” diye ifade etti.
Bakan Tekin Öğrencilere Sürpriz Ziyaret Gerçekleştirdi!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.