35,3371$% -0.03
36,5220€% 0.01
43,5717£% -0.38
3.032,35%0,21
4.964,00%-0,08
3242954฿%-2.33697
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Gökhan Şahin, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 2024 yılına dair değerlendirmelerde bulundu ve 2025 için öngörülerini paylaştı.
KKB’nin kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin finans ve reel sektörüne katma değerli hizmetler sunduğunu belirten Şahin, kurumun gelişim süreci ve yürüttüğü faaliyetlere dair bilgi verdi.
Şahin, kurumun bireyler ve kuruluşlar hakkında finansal sistemdeki tüm kredi bilgilerini içeren bir veri tabanı sağladığını ifade ederek, bankaların kredi başvurusu yapan müşterilerinin diğer bankalardaki finansal geçmişlerini görebilmesinin sektörde güvenin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Ayrıca, Kredi Kayıt Bürosu’nun bu misyonu sayesinde finans sektörünün merkezinde yer aldığını aktaran Şahin, şu bilgileri paylaştı:
“Büro faaliyetlerimiz kapsamında günlük yaklaşık 20 milyon sorguya, yıllık ise 7,3 milyar sorguya yanıt veriyoruz. Önümüzdeki yıl bu rakamın yıllık 8 milyarı aşmasını öngörüyoruz. Bu büyüklükteki işlem hacmi, süreklilik ve yüksek güvenlik gerektiriyor. Bu nedenle sektörden aldığımız verileri depolarken ve paylaşırken bilgi güvenliği standartlarına son derece dikkat ediyoruz.”
– “KURUMLARIN GÜVENLİĞİ BİZİM İÇİN TEMEL BİR GÖREV”
Veri güvenliğinin KKB için kritik bir konu olduğunu belirten Şahin, bu alanda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) düzenlemelerine tabi olduklarını anlattı. Şahin, “Bu düzenlemeleri yerine getirebilmek için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Kredi piyasalarının etkin çalışması ve finansal piyasaların istikrarı için bu koşulların sağlanması gereklidir. KKB olarak teknoloji ve inovasyonu merkezimize alarak 30 yıldır sektöre kesintisiz destek vermekteyiz.” dedi.
Geçen yıl yaşanan makroekonomik gelişmeler nedeniyle sektördeki kredi ve mevduat davranışlarının değiştiğini aktaran Şahin, “Finans dünyası adına zor bir süreci geride bıraktık. 2025 yılının bankacılık sektörümüz için daha iyi geçeceğini düşünüyorum. Türk bankacılık ve finans sektörünün güçlü bir sermaye yapısı var; bu değişime hızla ayak uydurabiliyor.” ifadelerini kullandı.
– “KKB, YENİ ÜRÜNLERLE TOPLUMSAL FAYDA YARATIYOR”
KKB’nin geliştirdiği ürün ve hizmetlerin toplumsal fayda sağladığını dile getiren Şahin, değişen teknolojiler çerçevesinde 2024’te birçok yeni projeye imza atmayı planladıklarını söyledi.
Şahin, yapay zeka (AI) konusundaki çalışmalarına da değinerek, “Bir kredi bürosu olarak yapay zeka ile neler yapabileceğimizi araştırdık ve stratejimizi belirledik. Bu süreçte TÜBİTAK ile işbirliği protokolü imzaladık. Bu sayede bilgi teknolojileri giderlerini yerlileştirmek, bilgi güvenliği ve yapay zeka alanında projeler geliştirmek istiyoruz.” dedi.
– “FINDESK YENİLİKLERLE GELİYOR”
Findeks’in 10. yılıyla ilgili bilgi veren Şahin, “Findeks ile 8 milyon kullanıcıya ulaştık ve 150 milyon rapor ürettik. Sürdürülebilirlik alanında da ciddi çalışmalar yaptık. Kurum olarak bu ihtiyaçları karşılamayı bir sorumluluk addediyoruz.” diye konuştu.
Geliştirdikleri yeni platform ile firmaların sürdürülebilirlik endekslerinin finansal sisteme sunulmasının hedeflendiğini aktaran Şahin, “Böylece herhangi bir ticari organizasyonun sürdürülebilirlik konumunu öğrenebilmesini sağlıyoruz.” dedi.
Enerji verimliliği açısından Anadolu Veri Merkezi’nde yeşil enerji kullanmaya geçtiklerini bildiren Şahin, “Enerji ihtiyacımızı tamamen yeşil kaynaklardan sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
KKB’nin tarım sektörüne yönelik sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında bilgi veren Şahin, “Finansal sistemde bankaların çiftçiyi kredilendirebilmesi için geliştirdiğimiz TARDES ile tarım sektörünün finansal ihtiyaçlarını karşılıyoruz.” dedi.
Ayrıca, uluslararası işbirliklerine de değinen Şahin, Avrupa ve Avrasya Kredi Büroları birliklerine üye olduklarını ve yurtdışı gelişmeleri takip ettiklerini belirtti.
Sigara Şirketine 500 Bin Lira Tazminat Kararı!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.