35,4268$% 0.27
36,5372€% 0.11
43,5700£% 0.12
3.049,66%0,58
4.977,00%0,18
3353211฿%1.92261
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen “2024 Yılı Değerlendirmesi 2025 Yılı Beklentileri” programında konuşma gerçekleştirdi.
Şimşek, Avrupa ve ABD’deki ekonomi politikalarında belirsizliklerin arttığını, bunun önemli ölçüde siyasi dinamiklerden kaynaklandığını belirtti. Küresel enflasyondaki düşüşün, Türkiye’deki ekonomik aktiviteyi destekleyeceğini de sözlerine ekledi.
Emtia fiyatlarının, özellikle petrol ve doğal gazda, reel olarak bir artış öngörülmediğini ifade eden Şimşek, bu durumun Türkiye için yakından ilgi çekici olduğunu vurguladı.
‘TÜRKİYE LİDER ROLÜNÜ OYNAMAYA DEVAM EDECEK’
Jeopolitik gelişmelerin Türkiye’nin artan önemini ortaya koyacağını belirten Bakan, 2025 yılında bu durumun daha da netleşeceğini ifade etti. Türkiye’nin bölgedeki sorunların çözümlerinde liderlik rolünü sürdüreceğini söyledi.
Türkiye’nin ihracatının yüzde 76’sının Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya gittiğini belirten Şimşek, 2025 yılı için öngörülen büyümenin 2024-2023 yılına kıyasla daha olumlu olduğunu kaydetti.
“GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR”
Dünya genelinde enflasyonda devam eden düşüşün devam edeceğini aktaran Şimşek, 2025 yılı için öngörülen ortalama enflasyonun yüzde 4.3 olduğunu bildirdi. AB ve ABD gibi bölgelerde enflasyonun yüzde 2 civarına inmesinin beklenmesi halinde, merkezi bankaların kısa vadeli faiz oranlarını daha da düşürebileceğini vurguladı. Gelişmekte olan ülkelerde de enflasyonun düşüş göstermeye devam ettiğini söyledi.
Emtia fiyatlarındaki değişimlerin 2025 yılında önemli bir farklılık göstermeyeceğini, bu fiyatların sabit ve istikrarlı olmasının beklendiğini açıkladı. Ancak jeopolitik gerginliklerin artışa geçtiğini belirtti.
Kısa vadede Türkiye ekonomisini destekleyen bir ortam bulunduğunu aktaran Bakan, uzun vadede dünya genelinde ciddi sorunlarla mücadele edileceğini ifade etti.
Dünyadaki ticaretin parçalanma sürecinden ve küresel borcun milli gelire olan oranının yüksek seyrinden endişe edildiğini dile getirdi. Ayrıca, dünya nüfusunun yaşlanmasının ve iklim değişikliğinin de önemli sorunlar arasında yer aldığını belirtti.
Hükümetin sürdürülebilir yüksek büyüme hedefleri ve mali disiplin çerçevesindeki programını anlatan Şimşek, bunun yanı sıra fiyat istikrarı ve adil gelir dağılımı konularına da dikkat çekti.
‘TÜRKİYE EKONOMİSİNDE KIRILGANLIKLARI AZALTTIK’
Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların azaldığını ve makrofinansal istikrarın sağlandığını belirten Şimşek, “2025’teki önceliklerimiz arasında dezenflasyonu hızlandırmak ve yapısal dönüşümün hızını artırmak yer alıyor,” dedi.
‘TÜRKİYE’DE CARİ AÇIK DÜŞTÜ’
Bakan, cari açığın düştüğünü ve bunun Türkiye için iyi bir gelişme olduğunu, dış borç alımının azalacağını ifade etti.
‘NET REZERVLERİMİZ 100 MİLYAR DOLARDA FAZLA ARTTI’
Türkiye’nin brüt dış finansman ihtiyacının azalmasına dikkat çeken Şimşek, net rezervlerin 100 milyar doların üzerinde arttığını bildirdi. Dış finansmana erişim sorununun kalmadığını vurgulayarak, bu durumun özel sektör ve bankacılık sektörü için olumlu olduğunu ifade etti.
Önümüzdeki 5 yıl boyunca her yıl 7 milyar dolar dış borç maliyetinde tasarruf sağladıklarını ve bu programın uygulanmasıyla daha fazla tasarruf elde edilmesinin mümkün olacağını belirtti.
KKM HAKKINDA: 110 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE DÜŞÜŞ VAR
KKM’nin 144 milyar dolarla zirve yaptığı dönemde, bu rakamın üzerinde bir düşüş gözlemlendiğini aktardı.
‘TL’YE GÜVEN ARTTI’
Türk Lirası’na olan güvenin arttığını dile getiren Şimşek, Lira’nın getirilerinin yüksek olmasının bu güveni desteklediğini kaydetti. Kur riskinin yönetilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan, risk priminin düştüğünü ve kredilerin notunun arttığını ifade etti.
‘BÜTÇE AÇIĞINI GEÇEN SENE SINIRLADIK’
Bütçe açığını geçen yıl yüzde 5.2 ile sınırladıklarını belirten Bakan, bunun 3’te 2’sinin deprem kaynaklı olduğunu söyledi. Önlemler almadıkları taktirde daha yüksek bir bütçe açığı ile karşılaşacaklarını vurguladı.
‘MEVDUAT VE FONLARDAN ELDE EDİLEN GELİRLERDEN VERGİLERİ ARTIRDIK’
Mevduat faizleri ve fonlardan elde edilen gelirler üzerinden vergilerin artırıldığını belirten Şimşek, adil bir yük dağılımı sağlamak adına çeşitli tedbirlerin alındığını söyledi.
2025’TE ÖNCELİKLERİMİZ NE?
2025’te önceliklerin büyük mükellef incelemeleri ve sektörel saha denetimleri olacağını ifade eden Bakan, yüksek karlılık oranı olan sektörlerin beyanlarını önceliklendirmeye alacaklarını belirtti.
Önemli bir tasarruf paketi oluşturduklarına dikkat çeken Bakan, kamuda kiralık taşıt sayısını düşürdüklerini ve satın alma şartlarını basitleştirdiklerini söyledi.
“1.2 TRİLYON LİRA TASARRUF VAR”
Özellikle 2024 yılında TBMM’nin verdiği yetkinin altında harcama gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, toplamda 1.2 trilyon lira tasarruf sağlamış olduklarını belirtti.
ENFLASYON GELİŞMELERİ HAKKINDA
Bakan, 2024 sonunda halka sorarak enflasyon beklentisi oluşturacaklarını, verilerin farklılık gösterebileceğini ifade etti. Hayat pahalılığına ilişkin olarak, konut arzını artırmanın anahtar olduğunu belirtti.
Deprem sonrası yeniden inşa sürecine de değinen Şimşek, bu yıl içerisinde 250 bin yeni konut inşasının devam edeceğini açıkladı.
İç talepte mevcut yavaşlamanın ardından, net ihracatın katkısının artacağını belirtti.
TSE 2024’te 1500 Standart ve 20 Bin Sertifika Yayınladı
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.