35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
43,2827£% -0.6
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
3349630฿%0.30978
AA muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan “Siber Güvenlik Kanunu Teklifi” ile siber güvenlik, milli güvenlik açısından önemli bir unsur haline getirilecek.
Bu çerçevede, kritik altyapı ve bilişim sistemlerinin korunması ve güvenli bir siber uzay oluşturulması hedeflenmektedir.
Siber güvenliğin sağlanmasında öncelikli olarak yerli ve milli ürünlerin kullanımına özen gösterilecektir.
Ayrıca, siber güvenlik alanında, Milli Güvenlik Kurulu’na benzer bir yapı olarak, Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında bir “Siber Güvenlik Kurulu” oluşturulması planlanmaktadır.
Kurulda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma, Sanayi ve Teknoloji, Ulaştırma ve Altyapı Bakanları ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanı yer alacak.
Cumhurbaşkanı’nın katılmadığı durumlarda Kurul’a Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlık edecektir.
Siber Güvenlik Kurulu, siber güvenlikle ilgili politikalar, stratejiler, eylem planları ve diğer düzenleyici işlemlere dair kararlar alacaktır.
Ayrıca, Kurul, siber güvenlikte teşvik edilecek öncelikli alanları belirleyecek ve insan kaynağının geliştirilmesine yönelik kararlar alacaktır.
– SOME KURULACAK
Kurulun yanı sıra bir Siber Güvenlik Başkanlığı da kurulacaktır.
Bu Başkanlık, kritik altyapılar ve bilişim sistemlerinin siber dayanıklılığını artırmaya ve siber saldırılara karşı korunmaya yönelik çalışmalar yürütecektir. Ayrıca, gerçekleşen siber saldırıların tespit edilmesi, olası saldırıların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması veya ortadan kaldırılması için faaliyet gösterecektir.
Siber Güvenlik Başkanlığı, bir Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) kuracak ve bu ekibi denetleyecektir.
Başkanlık, kamu kurumları ve kritik kamu hizmetlerinin siber güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli altyapıları kuracak veya kurduracaktır.
Ayrıca, siber olaya maruz kalanlara yerinde veya uzaktan müdahale desteği sağlayarak, siber uzayda bulunan veri, imaj veya log kayıtları üzerinden saldırılara ait izleri takip edebilecektir.
Başkanlık, görev alanı ile ilgili konularda uluslararası kuruluşlar ve ülkelerle işbirliği yapacak, bilgi alışverişinde bulunacak ve Türkiye’yi temsil edecektir.
Başkanlık, kamu kurumları ve kritik altyapıların bilişim sistemlerinde kullanılacak yazılım, donanım, ürün ve hizmetlerin siber güvenliğe uygunluğunu kontrol edecektir.
Bu kapsamda, Başkanlık gerekli gördüğü hallerde kapsamındaki her türlü işlem ve eylemi denetleyebilecek ve yerinde incelemeler yapabilecektir.
Denetim sürecinde, Başkanlık personeli, yetkilendirilmiş bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşları görev alacaktır. Kamu kurumlarında ve kritik altyapılarda denetimler, Başkanlık personeli tarafından veya onların refakatinde gerçekleştirilecektir.
Siber Güvenlik Kanunu Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonundaki tatbikatlarının ardından TBMM Genel Kurulu’nun gündemine alınacaktır.
Kayıt Dışı Ekonomi Mücadelesinde 7,4 Milyar Ceza!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.