35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
43,2827£% -0.6
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
3331845฿%0.06704
Bayraktar, Japon Nikkei Gazetesi’ne verdiği röportajda, Ukrayna üzerinden Rus gazının akışının durması ve Suriye’nin enerji altyapısının yeniden inşası konularını ele aldı.
Türkiye’nin Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkıda bulunma isteğini vurgulayan Bayraktar, “Avrupa’nın siyasi irade ve taahhüt göstermesi, ayrıca enterkonneksiyon yatırımları gerçekleştirilmesi halinde, Balkan Boru Hattı üzerinden Orta ve Doğu Avrupa’ya yıllık 10 milyar metreküpe kadar gaz ihraç edebiliriz.” şeklinde konuştu.
Bayraktar, Suriye’de yeni enerji altyapısının inşası üzerine de görüş bildirdi. Geçtiğimiz hafta Suriye’ye giden bakanlık heyetinin dönüşü sonrası, ülkenin enerji altyapısının yetersiz olduğunu belirtti. “Bu alana ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor. Şu an Halep ve Afrin gibi şehirlere elektrik sağlıyoruz. Bu tedariki daha güney noktalarına da ulaştırabiliriz. Ayrıca, hanelere dizel jeneratör yakıtı temin edilebilir.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Suriye’ye doğal gaz boru hattı inşa edebileceğinin altını çizen Bayraktar, mevcut iletim hatlarının onarılması durumunda özel sektöre ait yüzer elektrik üretim santrallerinin etkin bir şekilde kullanılabileceğini kaydetti.
Bayraktar, ayrıca uluslararası topluma da bir çağrıda bulunarak, Suriye’nin yeniden inşasına yardım edilmesi ve Şam’a yönelik uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Bayraktar, Suriye üzerinden Katar’dan Türkiye’ye bir doğal gaz boru hattı projesinin yeniden canlandırılması ihtimaline de değindi. Çeşitliliğin sağlanmasının önemli olduğunu belirten Bayraktar, Katar gazının Türkiye’ye ulaştıktan sonra buradaki mevcut boru hattı altyapısının kullanılmasıyla swap anlaşmaları aracılığıyla Avrupa’ya taşınabileceğini belirtti.
Bayraktar, “Bu tür bir boru hattı için gerekli olan şey, güvenli bir taşıma sistemidir. Bu da, istikrarlı bir Suriye ve bölge ihtiyacı doğurur. Tüm bu süreçlerin biraz zaman alacağı aşıkar.” değerlendirmesinde bulundu.
Yemek Kartları Artık Primden Muaf!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.