35,3581$% 0.05
36,4691€% -0.34
43,7038£% -0.93
3.028,30%0,57
4.968,00%0,30
3358515฿%-2.98062
Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde Depozito Yönetim Sistemi’ni faaliyete geçiriyor. Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS) projesi ilk etapta Sakarya’da uygulanmaya başlayacak ve Sıfır Atık Hareketi çerçevesinde yıl sonuna kadar Türkiye geneline yayılması hedefleniyor.
Bu sistem için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, depozito iade noktalarından ambalajların toplanması, taşınması, doğrulanması ve geri kazanılması gibi operasyonların merkezi bir şekilde yürütülmesini sağlayacak.
“520 MİLYON AVROLUK KAZANÇ GETİRECEK DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ İÇİN GEREKLİ ALTYAPI ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK”
Bakan Kurum, törendeki konuşmasında, her yıl Türkiye’de yaklaşık 30-35 milyon ton katı atık oluştuğunu ve bunların yüzde 20-25’inin içecek ambalajlarından kaynaklandığını belirtti. Bu durumu etkili bir şekilde yönetmek amacıyla Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulduğunu ifade eden Kurum, Depozito Yönetim Sistemi’nin yılda ülkeye 520 milyon avro kazanç sağlayacağını vurguladı. Bu sistemin, Sıfır Atık Projesi’nin en önemli adımlarından biri olacağını kaydetti.
“20 MİLYARDAN FAZLA İÇECEĞİN DEPOZİTO İŞARETLİ AMBALAJLARLA PİYASAYA SÜRÜLMESİNİ SAĞLADIK”
Kurum, içecek ambalajlarının tescil ve işaretleme süreçlerinin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile yürütüldüğünü ifade etti. 20 milyardan fazla içeceğin depozito işaretli ambalajlarla piyasaya sürüldüğünü belirten Kurum, sistemin sağlam bir temele oturması için sektörler arası iş birliğinin önemini vurguladı.
“DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ HER YIL 25 MİLYAR ŞİŞEDEN DAHA FAZLASINI KAPSAYACAK”
Kurum, depozito yönetim sistemiyle birlikte ambalajların çevre kirliliğine yol açmayacağını, bunların artık atık değil hammadde olarak değerlendirileceğini ifade etti. Sistemin, yıllık yaklaşık 25 milyar şişeden fazlasını kapsayacağını ve 85 milyon vatandaşa hizmet vereceğini belirtti. Uygulamanın 2025 yılı içinde Sakarya’dan başlayarak, kademeli olarak tüm ülkeye yayılacağı bilgisi verildi.
“CAM ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ, ENERJİ TÜKETİMİNİ YÜZDE 30’A KADAR AZALTABİLİYOR”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, atık kavramının günümüzde stratejik bir kaynak olarak görüldüğünü vurguladı. Geri dönüşüm çalışmalarının çevre koruma adına büyük önem taşıdığını belirten Hisarcıklıoğlu, cam atıkların geri dönüşümünün enerji tüketimini yüzde 30 oranında azaltabileceğini ekledi.
“DEPOZİTO SİSTEMİNİN KURULMASIYLA BİRLİKTE EKONOMİMİZDE DE ÖNEMLİ DEĞİŞİMLER GÖRECEĞİZ”
Hisarcıklıoğlu, depozito yönetim sisteminin ekonomik anlamda da önemli değişiklikler sağlayacağına dikkat çekti. Bu sistemin, plastik, cam ve ambalaj sektörleri için büyük fırsatlar sunduğunu ifade ederek, saha yönetimini kamu-özel sektör iş birliği ile etkin bir şekilde yürütmek istediklerini belirtti.
“BİR ANALİZ, SİSTEMİN TAM KAPASİTE ÇALIŞTIĞINDA YILDA 500 BİN TON ATIĞIN GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLAYABİLECEĞİNİ ORTAYA KOYUYOR”
Hisarcıklıoğlu, sistemin tam kapasite ile çalıştığında yılda 500 bin ton atığın geri dönüşümünü sağlayabileceğini vurgulayarak, bunun çevresel ve ekonomik olarak büyük bir kazanım oluşturacağını ifade etti. Ayrıca, bu sistemin sanayinin karbon ayak izini azaltma ve hammadde kullanımında tasarruf sağlama potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Hindistan Ekonomisinde Büyüme Tahmini Düşürüldü
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.