35,4131$% 0.23
36,5362€% 0.08
43,6589£% 0.32
3.049,36%0,58
4.978,00%0,12
3359254฿%2.18323
Sanayi sektöründe enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik yürütülen teşvikler ve projeler, işletmelerin maliyetlerini önemli ölçüde düşürmeye katkı sağlıyor.
Tüketimin azaltılması ile elde edilen çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik açısından da büyük önem taşıyor. Kamu ve ticari yapılar için verilen yeni teşviklerle enerji tasarrufuna yönelik projeler destekleniyor.
Ayrıca, genel aydınlatmada LED aydınlatma tercih edilmesi gibi yenilikçi çözümler, enerji maliyetlerinde düşüşe ve uzun vadeli tasarruf beklentisine zemin hazırlıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Bilal Düzgün, AA muhabirine Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle önemli değerlendirmelerde bulundu.
Düzgün, Türkiye’nin son 20 yıl içinde enerji yoğunluğunu yüzde 30’dan fazla azaltarak, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) verilerine göre Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en büyük iyileşmeyi gerçekleştiren ülkelerden biri olduğunu belirtti.
Bilal Düzgün, “2022 yılında yüzde 6,2, 2023 yılında ise yüzde 4,5 oranında tasarruf sağladık. Dünya ortalaması yüzde 1 iken, bu durum oldukça önemli bir gelişmeyle kayıtlara geçti. Bir yıl önce tamamladığımız 1. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nın ardından, 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’mızı 8 Ocak 2024 tarihinde kamuoyuyla paylaşmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
– ENERJİ VERİMLİLİĞİ 2017-2023 DÖNEMİNDE 8,5 MİLYAR DOLAR YATIRIM ALDI
Düzgün, 1. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı döneminde 2017-2023 yılları arasında enerji verimliliğine toplam 8,5 milyar dolar yatırım yapıldığını hatırlatarak, “2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 2024-2030 yılları arasında tüm sektörlerde 20,2 milyar dolarlık yatırımı hedefliyoruz. Kısacası, enerji verimliliği yatırımlarının önümüzdeki 7 yılda, geçmiş 7 yıla kıyasla yaklaşık 3 kat artırılması öngörülmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Son bir yıl içinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde sanayi sektöründe enerji verimliliği destek programlarında önemli bir reform yapıldığına dikkat çeken Düzgün, şunları ekledi:
“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak sanayicilere, 2009 yılından bu yana sunduğumuz iki farklı hibe teşvik programında önemli düzenlemelere nihayet vermiş olduk. Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) başlıklı programımızda, sanayicilere proje başına sunduğumuz yüzde 30 hibe bedeli bir yıl önce 1,5 milyon lira iken, yeni yapılan düzenlemelerle bu rakam 10 kat artarak 1 Ocak itibarıyla yeniden değere göre 21,6 milyon liraya yükseldi. Yani, sanayide enerji verimliliği teşvik programlarımız bir yıl içinde 1,5 milyon liradan 21,6 milyon liraya çıkarılmış oldu. Diğer teşvik programımızda yer alan gönüllü anlaşmalarda ise sanayicilerin enerji faturalarına sağladığımız destek miktarı, 1 milyon liradan 14,4 milyon liraya yükseldi.”
– BİNALARIN ENERJİ TASARRUFUNU ARTIRMASI AMAÇLANIYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın teşvik programları yalnızca sanayi sektörüyle sınırlı kalmayıp tüm sektörleri kapsıyor. Düzgün, “Önümüzdeki dönemde ofisler, iş merkezleri, AVM’ler, hastaneler ve büyük kampüsler gibi yapılar, verimlilik artırıcı proje desteklerinden faydalanabilecek. Bu binalar, proje başına 21,6 milyon lira kadar enerji verimliliği teşviki elde edebilecek.” dedi.
Düzgün, kamu binalarının 2026 yılı itibarıyla “yeşil bina sertifikası” alma zorunluluğunun getirileceğini belirterek, “Bununla birlikte yeni inşa edilecek kamu binalarının daha verimli olmasının sağlanması hedefleniyor. Bu süreçten elde edilecek faydanın yaklaşık 1,5 milyar lira olması tahmin ediliyor.” diye konuştu.
– “ISI POMPASI YATIRIMINA YÖNELİK BİR HARİTA AÇIKLAYACAĞIZ”
Isı pompalarının enerji verimliliği içinde önemli bir bileşen olduğunu vurgulayan Düzgün, “Önümüzdeki günlerde Bakanlık olarak, yatırımcıya yol gösterecek coğrafi bilgi sistemine dayalı ısı pompası yatırım alanlarını gösteren bir harita paylaşmayı planlıyoruz.” dedi.
Düzgün ayrıca, elektrik şebekesinde sağlanan verimlilikle kayıp-kaçak oranının yüzde 10’a kadar indirildiğini belirtip, şöyle devam etti:
“Bir diğer önemli enerji maliyeti olan genel aydınlatma için LED dönüşüm sürecine de başlanmıştır. 2024 sonunda LED armatür sayısının 200 bine ulaşması, 2025’te ise 500 bin ilave edilmesi planlanmaktadır. 2028 sonuna kadar ise bu sayının yaklaşık 3,75 milyona ulaşması hedefleniyor. Sadece 2025 yılında kurulacak 500 bin adet LED armatür ile beklenen tasarruf 750 milyon lira civarında olacak.”
İhracatta Deprem Sonrası Güçlü Toparlanma Başladı!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.