35,4871$% 0.05
36,6765€% 0.28
43,6081£% 0.31
3.075,16%0,04
5.010,00%0,04
3549949฿%3.69052
Kacır, Ankara’daki bir otelde gerçekleştirilen “Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Lansmanı ile Protokol İmza Töreni”ne katıldı. Törende, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da yer aldığı belirtildi.
Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, doğadaki dengenin bozulmasının iklim değişikliğini tetiklediğine dikkat çekti. Son zamanlarda yaşanan felaketleri örnek gösteren Kacır, “Bu durum, yeşil dönüşümü dünya genelinin önceliği haline getirdi. Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonominin inşası, ülkelerin gündeminde üst sıralara yerleşti.” ifadelerinde bulundu.
Kacır, doğal kaynakların sürdürülebilirliğine önem verdiklerini belirterek, Türkiye’nin sanayileşme ve kalkınmayı hedef alan bir ekonomik modeli 22 yıldır uygulamakta olduğunu vurguladı.
İklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası işbirliklerinden yana olduklarını ifade eden Kacır, şöyle devam etti:
“Ülkemizin Paris Anlaşması’na olan taahhüdü, iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki kararlılığımızı gösteriyor. İlan ettiğimiz ‘2053 net sıfır emisyon hedefi’ doğrultusunda sanayimizin her alanında yeşil dönüşümü sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin en büyük ticaret ortağı konumundaki Avrupa Birliği’nin yeşil dönüşüm süreçlerini yakından takip ediyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması, Türk sanayisinin yeşil dönüşümünü zorunlu hale getiriyor.”
Kacır, bu süreçlerin uzun vadede sanayinin küresel rekabet gücünü artıracak fırsatlar sunduğunu ifade etti.
– DÜNYA BANKASI İLE İKİ ÖNEMLİ PROGRAM HAYATA GEÇİRİLDİ
Sanayicilerin yeşil dönüşüm yatırımları için finansmana erişiminin kritik olduğuna işaret eden Kacır, bu amaçla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile “Düşük Karbon Yol Haritaları” projesini geliştirdiklerini duyurdu. “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması”na tabi olan çelik, alüminyum, gübre ve çimento sektörlerinin yeşil dönüşüm ihtiyaçlarını belirlediklerini kaydeden Kacır, Türkiye’nin 2053 hedefleri doğrultusunda bu sektörler için 71 milyar dolarlık bir yatırım gereksinimi öngördüklerini belirtti.
Kacır, Bakanlık olarak, EBRD, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) işbirliğiyle “Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu”nu kurduklarını hatırlattı. Bu platform, kamuyu, uluslararası finans kuruluşlarını ve sanayi paydaşlarını bir araya getirerek 2030’a kadar 5 milyar avro finansman sağlamayı amaçlıyor.
Kacır, Dünya Bankası ile gerçekleştirdikleri projelerle ilgili bilgi vererek, “Benzer şekilde, Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi çerçevesinde yeşil dönüşüm projeleri için OSB’lerimize 250 milyon avroluk finansman sağladık” dedi. Ayrıca, “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” adıyla yürütülen bir programla sanayinin yeşil dönüşümünün hızlandırılması hedefleniyor.
– “22 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK”
Kacır, TÜBİTAK’a ayrılan bütçelerin yeşil üretim ve kaynak verimliliği çalışmalarına katkı sağladığını belirtti. Yeşil Dönüşüm Destek Programı’nın, firmaların zorluklarını aşmalarına yardımcı olacağını ifade eden Kacır, bu program kapsamında, firmaların ihtiyaçlarına uygun yollar geliştirilmesinin hedeflendiğini aktardı.
Kacır, yerli ve milli teknolojilerle gerçekleştirilen yeşil dönüşüm yatırımlarının önemli olduğunu vurguladı ve bu alanda geliştirilen teknolojilerle sanayinin kabiliyetlerinin artırılacağını belirtti. Sürdürülebilirlik odaklı 346 teknoloji girişimini desteklediklerini ve son 22 yılda iklim değişikliği alanında 22 milyar lira destek sağlandığını sözlerine ekledi.
– YEŞİL BÜYÜME YOL HARİTASI BELİRLENDİ
TÜBİTAK aracılığıyla “Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritaları”nı açıkladıklarını söyleyen Kacır, bu haritaların demir çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerindeki teknolojik ihtiyaçları belirlediğini ifade etti. Bu sektörlere yönelik 2026, 2030 ve 2035 yıllarına ilişkin hedeflerin belirleneceğini aktardı.
Kacır, Bakanlık olarak yeşil dönüşüm konusundaki çalışmaların ilgili bakanlıklarla koordineli bir şekilde devam edeceğini duyurdu. Sanayicilerin finansmaya erişim süreçlerinde gerekli düzenlemeler hakkında bilgi verecek olan Kacır, bu süreçlerin şirketlere ek finansman imkanları sunacağını belirtti.
– Diğer konuşmalar
Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Gökhan Şahin, sanayi sektörünün yüksek çevresel etkilerine dikkat çekerek, enerji verimliliği ve döngüsel ekonominin önemine vurgu yaptı. Törende, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ile Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez de değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye-Slovenya İlişkilerinde Yeni Hedef: 5 Milyar Dolar
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.