35,1761$% -0.01
36,7640€% 0.01
44,4039£% 0.28
2.956,17%-0,72
4.803,00%-0,55
3335211฿%0.80097
Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) inşaatı tamamlandı. Temeli 26 Şubat 2013 tarihinde atılan baraj, 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek ve dünya genelinde de 5’inci en yüksek barajı olma özelliğini taşıyor. 22 Kasım 2022 itibarıyla su tutmaya başlayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı. Zorlu coğrafyada 4 milyon 61 bin metreküp betonla inşa edilen barajın su yüksekliği 247 metreye, depolanan su miktarı ise 1 milyar 250 milyon metreküpe ulaştı. Kurulu gücü 558 megavat olan baraj, yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretme kapasitesine sahiptir. Barajdaki türbinlerin işlevsel hale gelmesiyle tam kapasite enerji üretimine geçildi. Yapımından bu yana 2 milyar kilovatsaat enerji üreterek milli ekonomiye 6 milyar TL katkı sağladı.
‘ÇORUH NEHRİ’NİN HER DAMLASI 5 DEFA ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KULLANIYOR’
Artvin Valisi Turan Ergün, Çoruh Nehri üzerine inşa edilen diğer barajlar olan Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarından sonra Yusufeli Barajı’nın tamamlandığını belirterek, Türkiye’nin hidroelektrik enerji üretiminde Artvin’in büyük bir rol oynadığını vurguladı. Vali Ergün, “Artvin, bir su ve orman kenti. Bu coğrafya, birçok baraj imkanı sunuyor. Çoruh Nehri üzerinde 7 baraj bulunuyor, bunlardan 5’i Artvin il sınırları içinde yer alıyor. Yusufeli Barajı, 275 metre yükseklik ile dünya genelinde 5’inci, Türkiye’de ise 1’inci en yüksek barajdır. Çoruh Vadisi’nde suyun düşme gücünden yararlanarak, suyun aynı anda birden fazla kez elektrik üretiminde kullanılması sağlanıyor. Yani, Çoruh Nehri’nin her damlası, elektrik üretiminde 5 defa değerlendiriliyor. Bu süreç, 2 milyar kilovatsaat enerji üretimi ile ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlamıştır” dedi.
‘BİR BARAJ AYRI BİR TURİZM ALANI KATIYOR’
Vali Ergün, barajların enerji üretiminin yanı sıra turizme de katkı sağladığını belirtti. Ergün, “Artvin’de baraj turizminin de gelişimleri gözlemlenmektedir. Deriner Barajı’nda bulunana baraj müzesi, ziyaretçilere Çoruh Nehri’ndeki barajların minyatürlerini sunmakta, ayrıca bu barajların inşa süreci ve enerji üretimi ile ilgili teknik bilgiler verilmektedir. Müzede ayrıca, barajın günlük çalışma sürecini gösteren sinevizyon gösterileri de yapılmakta; bu durum, bölge için önemli bir turizm alanı yaratıyor” diye ekledi.
‘TÜRK SOMONU ÜRETİMİ ARTMIŞ DURUMDA’
Artvin Valisi Ergün, barajların kültür balıkçılığına sağladığı katkının da altını çizdi. “Barajlar, özellikle somon üretiminde alternatifler sunarak stokların artmasına neden oldu. Çoruh Nehri’nin temiz, oksijen bakımından zengin ve soğuk suyu, somon üretimini kolaylaştıran unsurlardır. Bu durum, Artvin’in ihracat kalemleri arasında somonun önemli bir yer edinmesini sağlamıştır” dedi.
ÇKS Başvuruları İçin Son Tarih: 31 Aralık!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.